Lahka mobilna bolnišnica Role 2 Slovenske vojske na Jesenicah

by Urednik

MED GRADNJO JESENIŠKE URGENCE BODO POŠKODOVANE OSKRBELI V VOJAŠKI BOLNIŠNICI ROLE 2

Obrambni minister Jakič in direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat podpisala dogovor o oskrbi bolnikov v vojaški bolnišnici Role 2 v času dvoletne gradnje novega urgentnega centra na Jesenicah.

Avgusta smo poročali o tem, da bosta dve zmogljivosti Slovenske vojske, večnamenska ladja Triglav in mobilna bolnišnica Role 2, le dočakali prvo operativno nalogo. Ladja Triglav je ravno včeraj, 15. decembra, zjutraj, ob 8.30, s kontingentom Slovenske vojske priplula v pomorsko bazo Augusta na Siciliji, od koder bo z italijanskimi silami sodelovala v humanitarni operaciji Mare nostrum – Lampedusa (Naše morje). V naslednjih dneh se bo kontingent pripravljal na prevzem nalog, potem pa sledi izplutje ladje na območje odgovornosti.

Dogovor o sodelovanju med MORS in SB Jesenice

Danes je dobila epilog še zgodba z načrtom o uporabi mobilne bolnišnice Slovenske vojske na Jesenicah, kjer bo Role 2 nadomestila prostore urgence tamkajšnje bolnišnice, ki se pripravlja na gradnjo novega urgentnega bloka. Na ministrstvu za obrambo sta včeraj, 16. decembra, minister Roman Jakič in direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat podpisala dogovor o medsebojnem sodelovanju. Lahka mobilna bolnišnica Role 2 LM MTF bo na Jesenicah domovala dve leti in v tem času bo namenjena oskrbi lokalnega prebivalstva iz gorenjske regije in skupnemu usposabljanju pogodbene rezerve in stalne sestave Slovenske vojske v Splošni bolnišnici Jesenice. Velik del pogodbenih pripadnikov enote Role 2 je namreč zaposlen prav v bolnišnici Jesenice.

Obrambni minister Jakič in direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat

Obrambni minister Jakič in direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat

Minister Jakič pa je poudaril, da bo tako Slovenska vojska ohranjala pripravljenost osebja in opreme za uporabo v mednarodnih operacijah in na misijah ter doma za potrebe zaščite in reševanja, bolnišnici Jesenice pa bo omogočena gradnja novega urgentnega centra. Kot je dejal minister Jakič, Slovenska vojska uresničuje težnje po civilno-vojaškem sodelovanju in oblikovanju večnamenskih zmogljivosti na področju zdravstva.

Direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat je pojasnil, da bo med gradnjo urgentnega bloka z uporabo mobilne vojaške bolnišnice jeseniška bolnišnica delovala razmeroma nemoteno. V izogib kasnejšim težavam in v želji pravočasno preveriti delovanje in logistične zahteve bo Role 2 postavljena pred začetkom gradnje.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORS

Povezani članki