Letališče v Donecku naj bi napadali s tanki T-72B3 in raketometi BM-21 grad

by Urednik

SEPARATISTI UPORABLJAJO RUSKE TANKE T-72B3

Po poročanju ukrajinskih medijev se spopadi med Ukrajinsko vojsko in pro-ruskimi separatisti nadaljujejo, kljub sklenjenemu premirju 5. septembra 2014. Boji se odvijajo predvsem v mestu Doneck in njegovi okolici, od koder v zadnjih dneh poročajo tudi o večjem številu mrtvih in ranjenih.

Pro-ruski separatisti naj bi v zadnjih dneh obstreljevali letališče v Donecku, kjer potekajo spopadi vsak dan tudi po sklenitvi premirja. Separatisti naj bi pri obstreljevanju Ukrajinske vojske uporabljali glavne bojne tanke in, kot tudi drugod v regiji Doneck, tudi (ruske) večcevne raketomete (MLRS) BM-21 grad.

Ukrajinska varnostna agencija Inforesist pa poroča, da naj bi pro-ruski separatisti v spopadih uporabljali tako glavne bojne tanke T-64BW, ki so jih zaplenili Ukrajinski vojski, kot tudi tanke T-72B in najnovejše različice T-72B3, ki veljajo za osnovne tanke Ruske vojske. Ob tem dodajajo, da iz Rusije v regijo Doneck še vedno prihajajo oborožitveni sistemi, med drugim tudi oklepna vozila.

Ukrajinska vojska naj bi v spopadih s separatisti zaplenila oz. uničila vsaj 12 tankov T-72B3, ki naj bi prišli iz Rusije. Ruska vojska ima v zadnjih mesecih vsaj 150 tankov različice T-72B3, prvega so dobili oktobra 2013, z njimi pa so sodelovali tudi na letošnjem tankovskem biatlonu.

Tank T-72B3 z oznakami Ukrajinske vojske

Zgornja fotografija prikazuje tank T-72B3 z belima črtama, ki jih Ukrajinska vojska uporabljajo za označevanje svojih oklepnih vozil (za razlikovanje od separatističnih).

Ob predstavitvi modernizirane različice glavnega bojnega tanka T-72 z oznako B3 so Rusi celo zapisali, da je v veliko pogledih celo boljša od tanka T-90A. V tank T-72B3 naj bi vključili sestavne dele in sisteme tako iz tanka T-72B3 kot T-90 SM, nekatere pa celo tudi že iz bodočega prvega ruskega tanka armata.

Z novim tankom T-72B3 naj bi se tankovske posadke lahko uspešno kosale z najsodobnejšimi tanki na svetu, tako podnevi, kot tudi ponoči in v slabem vremenu. Tudi novi pogonski sklop tanka “semdesyatdvoyka ” ima impresivno moč motorja 1130 KM in je tako konkurenčen tako kitajskim kot ameriškim tankom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Zajeti separatistični tank T-72B3

Povezani članki