Letalo C-295 v vlogi letečega gasilca

by Urednik

AIRBUS RAZVIJA RAZLIČICO LETALA C-295 ZA GAŠENJE POŽAROV

V Airbus Military pa so se odločili, da bodo družini transportnih letal C-295 dodali še različico za gašenje požarov imenovano C-295 firefighter. Testiranje slednje se je nedavno pričelo v Španiji, prvi poleti pa so že potrdili ustreznost letala v novi gasilski vlogi.

Testiranja nove različice se bodo nadaljevala in če se bodo v Airbus Military odločili za njeno serijsko proizvodnjo, si bodo nedvomno odrezali kos pogače med tekmeci na globalnem trgu protipožarnih letal. Do letošnjega leta je bilo skupaj naročenih že 121 letal C295 od tega jih je bilo dobavljenih 100, v uporabi pa jih je 97. Za to letalo – dve – se je odločila pred leti tudi Slovenija v okviru srednjeročnega programa opremljanja SV, vendar je obrambno ministrstvo leta 2008 naročilo odpovedalo.

Glede na zasnovo ni presenetljivo, da je iz standardne transportne različice C295 nastalo še nekaj drugih, med kateri so še posebej že pritegnile pozornost potencialnih uporabnikov mornariška patruljna protipodmorniška (protiladijska) različica C-295 MPA, različica za zgodnje zračno odkrivanje, opozarjanje in nadzor C295 AEW2C in različica z izboljšanimi zmogljivostmi (vertikalnimi podaljški konic krila in zmogljivejšim motorjem).

Transportno letalo Airbus Military C-295 sodi med novo generacijo letal v svoji kategoriji. V dolžino meri 24,5 m, v višino 8,65 m, ima razpon kril 25,81 m, največjo vzletno maso 23.200 kg, največja masa uporabnega tovora je 9250 kg,  dolet za največjim uporabnim tovorom pa 1300 km, ki pa se z uporabnim tovorom z maso do 6.000 kg  poveča na 3700 km, največji dolet pa je 5400 km.

Pri C-295 gre za izredno robustno, zanesljivo in vsestransko uporabno srednje taktično transportno letalo, ki lahko prevaža čez devet ton uporabnega tovora ali do 71 oseb z najvišjo hitrostjo letenja do okoli 480 km/h. Opremljeno je z uvlečnim vzletno-pristajalnim podvozjem in kabino z izenačenim tlakom, križari pa lahko na višinah do 7620 m (največja višina letenja je sicer 9100 m). Ponaša se z zmogljivostjo kratkega vzleta in pristanka (STOL-Short Take-Off and Landing), težav pa mu ne predstavljata niti vzlet in pristanek z in na manj urejenih podlagah. Dva turbopropelerska motorja Pratt&Whitney Canada PW127G (1970 kW) mu zagotavljata odlične manevrske zmogljivosti tudi v bolj vročih klimatskih razmerah, relativno nizko porabo goriva z avtonomijo do 11 ur. K zanesljivosti C-295 nedvomno prispevata tudi relativno preprosta zasnova in njegova robustnost, ki prispevata ne samo k vsestranski uporabnosti letala temveč tudi k zmanjševanju stroškov njegove uporabe ter vzdrževanja. Letalo se ponaša s civilnimi in vojaškimi certifikati, ki zagotavljajo njegovo skladnost z mednarodnimi varnostnimi standardi.

Pripravil: Drago Dakič Prelc, foto: Airbus Military

Povezani članki