Letalonosilka Italijanske mornarice Cavour se je vrnila v Italijo

by Urednik

NA ITALIJANSKI LETALONOSILKI PREIZKUŠENA UPORABA F-35B

Italijanska letalonosilka Cavour (CVH 550) se je po treh mesecih vrnila v pomorsko bazo Taranto at the Mar Grande iz ZDA, kjer so potekale testiranja in priprave na operativno uporabo palubnih lovcev F-35B, je sporočila Italijanska mornarica zadnji dan aprila 2021.

Vodilna ladja Italijanske mornarice, letalonosilka ITS Cavour (CVH 550), je 16. aprila 2021 po operacijah združenih sil z ameriškimi vojaškimi silami v Atlantskem oceanu izplula z mornariške postaje Norfolk. Posadka italijanske letalonosilke je “čez lužo” sodelovala v več skupnih operacijah – vojaških vajah z namenom testiranja in priprave na operativno uporabo italijanskih palubnih lovcev F-35B.

Med preizkušnjami na morju sta na palubi letalonosilko Cavour pristajala in z nje vzletala dva lovca F-35B in izvedla več kot 50 nalog, tudi v zahtevnih vremenskih razmerah in ponoči, izvedla okoli 120 navpičnih pristankov, 115 kratkih vzletov s pomočjo skakalnica in dva navpična vzleta. Tem dejavnostim so sledile analize podatkov, ki so Korpusu mornariške pehote ZDA (USMC) in Italijanski mornarici pokazatelj, kako varno izvajati letalske operacije z lovci F-35B na letalonosilki Cavour.

Italijanska letalonosilka je sedaj popolnoma usposobljena za operativno delovanje lovcev pete generacije F-35 v različico B s kratkim vzletom in navpičnim pristankom (STOVL). S tem se začenja tudi postopek zamenjave lovskih letal AV-8B harrier (V/STOL), ki so zdaj že na koncu njihovega operativnega življenjskega cikla in katerega namen je doseči polno operativno sposobnost letalonosilke Cavour z F-35 do leta 2024. Posodobljeni Cavour ima hangar za deset letal F-35B, na krovu pa jih lahko parkira še šest.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki