Letalski miting Air Power 2019 v Zeltwegu – nastopajoči

by Urednik

6. IN 7. SEPTEMBER 2019, ZELTWEG, AVSTRIJA

Naša severna soseda Avstrija po nekaj negotovosti ponovno prireja – tokrat že osmič – letalski praznik Air Power 2019. Dovolj blizu, dovolj kakovostno in vsekakor vredno ogleda in ”skoka? V dobri dve uri (približno 200 km) oddaljeni štajerski Zeltweg.

Nastopajoče skupine:

Frecce tricolori  – akrobatska skupina Italijanskega vojnega letalstva – 10-člansko moštvo z reaktivnimi letali Aermacchi MB330. Tradicija italijanskih akrobatskih letalskih skupin sega v konec dvajsetih let prejšnjega stoletja, ko je prvič poletela skupina sedmih Fiatovih lovcev CR.20. Skupina Frecce Tricolori je bila ustanovljena leta 1961, začela je je leteti z letali F-86E sabre, potem s Fiatovimi enomotornimi reaktivci G.92, od leta 1982 pa letijo s sedanjimi Aermacchijevimi šolskimi reaktivci MB339PAN, obarvanimi v italijanske nacionalne barve: modro-zeleno-belo

Patruilla Aguila – akrobatska skupi na Španskega vojnega letalstva, tudi z dolgo tradicijo, ustanovljena je bila namreč leta 1985, sestavlja pa jo sedem reaktivnih šolskih letal Casa C-101 aviojet, obarvanih v rumeno-rdeče-belo.

Krila Oluje – akrobatske skupina Hrvaškega  vojnega letalstva, je bila ustanovljena pred 15 leti, nastopa pa šestimi turbopropelerskimi letali Pilatus PC-9M. Potem ko jo je zapustila glavni na pilotov pred leti, je bila tik pred razpadom, vendar so Hrvatje rešiti nacionalni letalki ponos in z uspehom nastopajo na največjih letalskih prireditvah po vsej Evropi. Leti so na srečanju vojaških letalstev iz vsega sveta Royal International Air Tatoo v angleškem Fairfordu dobili priznanje kot akrobatska skupina z najboljšim programom.

Patruille Suisse – akrobatske skupina Švicarskega vojnega letalstva nastopa s šestimi lahkimi nadzvočnimi lovci Northrop F-5E s tradicionalnim švicarskim belim križem na rdeči podlagi. Švicarji so sicer napovedovali, da bo skupina prešla na 4 lovce F/A-18, po odpovedi nakupa novih lovcev pa so ostali na starih, dobrih F-5E.

Breitling Jet Team – največja civilna akrobatska letalska skupina s kar 7 reaktivnimi šolskimi letalo Aero L-39C albatros (češke izdelave). Da bi svojo strast do akrobatskega letenja delil s širokim občinstvom, je švicarski proizvajalec ur Breitling ustanovil Breitling Jet Team, največjo svetovno profesionalno civilno letalsko ekipo, ki nastopa na letalih. Albatrose pilotirajo letalski asi, ponazarja negovane vrednote blagovne znamke: zmogljivost, natančnost, estetsko prefinjenost in inovativnost. Vsak nastop ekipe Breitling Jet je osupljiva vizija: natančno usklajen balet, v katerem letala včasih letijo le 3 m drug od drugega s hitrostjo nad 700 km/h! Številne figure so natančno preračunane, obvladane in sinhronizirane do najmanjših podrobnosti. Točno tako,  kot gibanje kronometra Breitling.

Red Bull Aerobatic Triple – Red bullov akrobatrski trojček sestavljajo trije ”netopirji’ – skydiverji, ki izskočijo s pristajalnih sanic helikopterja Bo-105, in pa tekmovalno akrobatsko letalo Zovko Edge 450. Zanimiva, predvsem pa nenavadna in atraktivna predstava!

Flying Bulls je skupina letalnikov – letal in helikopterjev, ki jo pod pokroviteljstvom in mecenstvom največjega proizvajalca okrepčilnih pijač sestavljajo prav nenavadna letala. Med njimi je Dauglasov štirimotorni (z batnimi motorji) potniški DC-6B, ki menda izhaja iz letalske flote predsednika nekdanje Jugoslavije Tita, sicer pa je imela dva v floti tudi slovenska Adria Aviopromet in letela tudi prekooceanske lete. Zatem Lockheedov nenavadni dvorepi dvomotorni propelerski lovec  dolgega dosega Lockheed P-38, pa  North Americanov T-28B trojan, ameriški šolski dvosed za osnovno šolanje pilotov. Predstavniki reaktivnega letalstva med letečimi bullsi so štirje alpha jeti, Dassault Dornierova letala za napredno šolanje ter neposredno podporo iz zraka z dvema motorjema in izrednimi manevrskimi sposobnostmi. Za Flying Bullse pa nastopa še  kar nekaj zanimivih letal, kot je na primer bombnik iz druge svetovne vojne B-25 mitchell, dvokrilec PT-17 stearman, pa helikopterja Bell AH-1 cobra in Bo-105, Bristol 171 sycamore, Eurocopterjev EC135 in nenazadnje znameniti helikopter iz obdobja korejske vojne pred sedemdeset letu Bell 47 G-3B-1, ki je bil ena glavnih zvezd kultne vojne nadaljevanke o bolnišnici M.A.S.H.

Z revijo OBRAMBA na letalski miting AIRPOWER 2019 v Zeltweg

Nekaj mest je še prostih. Rezervacije sprejemamo na: 

defensor@siol.net ali 041 671 161

cena 33 eur (prevoz – vstopnina/parkirnina, organizacija)

Nastopajoči lovci:

F-16 Belgijskega kraljevega letalstva v demo barvah, enačijo ga s ferarijem med lovci tako zaradi hitrosti, kot izjemnih manevrov. Kljub ”starosti” – leti že vse od sedemdesetih prejšnjega stoletja, velja še danes za enega najokretnejših in obenem najelegantnejših lovcev nasploh. V Zeltwegu pa bosta še grški in nizozemski F-16!

Tradicionalni gost letalskega Zeltwega je švedski lovec Saab JAS-39 gripen, bodisi v madžarskih, švedskih ali čeških barvah. Letos bo nastopil madžarski.

Švicarji bodo prikazali letalne zmogljivosti lovca – lovskega bombnika – palubnega bojnega letala (vse našteto združeno v enem), dvomotornega F/A-18 hornet.

Domače, avstrijsko vpojno letalstvo se bo predstavilo vsaj s parom lovcev Eurofighter typhoon (poleg predstavnikov celotne palete vojnega in civilnega letalstva sosednje države). Avstrijski typhooni (v paru) so že prikazali zelo zanimivo prestrezanje vsiljivca v zračnem prostoru, verjetno bodo podobno predstavo pripravili tudi na letošnjem srečanju letalcev Air Power 2019.

Spisek sodelujočih držav in letal ter helikopterjev

Država                        Letalnik                                                        

Austria(Military) Typhoon S Austrian Air Force F/S
Pilatus PC-7 Turbo Trainer Austrian Air Force F/S
SAAB-105ÖE Austrian Air Force F/S
Pilatus PC-6 Turbo Porter Austrian Air Force F/S
C-130K Hercules Austrian Air Force F/S
Bell 212 Austrian Air Force F/S
Bell OH-58 Kiowa Austrian Air Force F/S
Sikorsky S-70 Black Hawk Austrian Air Force F/S
Aérospatiale Alouette III Austrian Air Force F/S
Belgium F-16MLU Fighting Falcon (Sat Only) Belgian Air Component F
Agusta A-109BA Belgian Air Component F
Czech Republic Mil Mi-24/35 Hind Czech Air Force F
XA-42 (x4) Flying Bulls Aerobatics Team F
Croatia Pilatus PC-9M (x6) Kriola Oluje (Wings of Storm) F
France L-39C Albatros (x7) Breitling Jet Team F
Canadair CL-13B Sabre Mk6 Mistral Warbirds F
Germany Eurofighter Typhoon German Air Force S
PA-200 Tornado IDS German Air Force S
Airbus A-400M German Air Force S
P-3C Orion German Navy TBC
Dornier Do-228 German Navy TBC
Eurocopter EC-135T2 German Navy TBC
Lynx Mk88A German Navy TBC
NHIndustries NH90 German Army TBC
Douglas  A-4N Skyhawk BAE subsidiary E.I.S. Aircraft GmbH TBC
Greece F-16C Block52+ Fighting Falcon Hellenic Air Force F
Hungary Jas-39C/D EBS-HU Gripen Hungarian Air Force F/S
Italy MB-339 PAN (x10) Frecce Tricolori F
Eurofighter Typhoon Italian Air Force S
Agusta Westland AW-139 M Italian Air Force S
Leonardo M-346 Master Italian Air Force TBC
NATO E-3A Sentry AWACS AWACS Air Component S
Netherlands F-16MLU Fighting Falcon Royal Netherlands Air Force S
Portugal AgustaWestland E-101 Merlin Portuguese Air Force S
Slovakia MiG-29AS Fulcrum Slovak Air Force S
Mil Mi-17 Hip Slovak Air Force TBC
Spain CASA C-101 (x7) Patrulla Águila F
Sweden SAAB J-35 Draken SwAFHF TBC
Switzerland F-5E Tiger II (x6) Patrouille Suisse F
F/A-18C Hornet Swiss Air Force F/S
AS-332 Super Puma Swiss Air Force F
F-5E Tiger II Swiss Air Force S
Austria (Civil) Douglas DC-6B The Flying Bulls F
North American B-25J „Mitchell“ The Flying Bulls F
Lockheed P-38 „Lightning“ The Flying Bulls F
Chance Vought F4U-4 „Corsair“ The Flying Bulls F
North American T-28B „Trojan“ The Flying Bulls F
Alpha Jet The Flying Bulls F
PT -17 Stearman The Flying Bulls F
Fairchild PT-19 The Flying Bulls F
Cessna CE 208 Amphibian „Caravan“ The Flying Bulls F
Pilatus Porter PC-6 The Flying Bulls F
Cessna 337 Skymaster The Flying Bulls F
Sukhoi Su-29 The Flying Bulls F
Extra 300 L The Flying Bulls F
BO105 C The Flying Bulls F
Bristol 171 Sycamore The Flying Bulls F
AS 350 B3+ “Écureuil” The Flying Bulls F
LET L-13 Blaník (x2) Blanix Team F

F – sodeluje v letečem delu

S – sodeluje v statičnem – razstavnem delu

 

 

Povezani članki