Letalski salon ILA 2014 (II.) – potniški letali Airbus A380 in A350

by Urednik

POTNIŠKI LETALI AIRBUS A380 IN A350

Na evropskem letalskem salonu ILA v Berlinu se vrstijo zanimivi dogodki in predstavitve. Potem, ko je sejem odprla nemška kanclerka Merklova, ga je obiskala še nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Civilna organizacija Letalci brez meja (LOG) pa je napovedala konvoj sedmih velikih tovornjakov s pomočjo poplavljenim območjem v bosanskohercegovskih mestih Maglaj in Doboj.

Emirati razstavljajo novo letalo Airbusa A380

Na letalskem salonu ILA v Berlinu letalski prevoznik Emirates razstavlja svojo novo pridobitev, mega potniško letalo A380. V Berlin sta ga iz Hamburga (Finkenwerder) preletela kapitan Alex Scerri in sopilotka Angelika Barufke iz Duderstadta na Spodnjem Saškem. To je še 48. letalo A380 letalske družbe Emirates s sedežem v Dubaju, ki ima tako največjo  floto teh letal med vsemi letalskimi prevozniki.

Arabski prevoznik trenutno razmišlja o tem, da bi del potniške kabine preuredili v spalne prostore – letečo spalnico z udobjem, kakšnega ponujajo luksuzni hoteli. Na salonu ILA so prisotni, da bi poudarili svoje zanimanje za nemški trg. V prihodnje naj bi A380 družbe Emirates vzletali z več nemških letališč, načrtujejo pa nove linije iz Berlina in Stuttgarta.

.

Airbus A350 obiskal letalski salon ILA

Med fazo preizkusnih vzletov, poletov in pristankov je na prizorišču letalskega salona ILA v Berlinu pristal novi Airbusov dvomotorni A350. Proizvajalec naj bi po zaključeni fazi testnih poletov v tretjem četrtletju letošnjega leta pridobil vsa potrebna letalna dovoljenja, potem pa bodo dobavili letalo prvemu kupcu – prevozniku Qatar Airways.

Po zatrjevanju prvega moža civilnega dela Airbusa Günterja Butscheka potekajo vse dejavnosti v zvezi z A350 po načrtih. Nemška letalska industrija ima pri tem modelu Airbusa približno tretjinsko udeležbo, sama Nemčija pa po drugi strani predstavlja tudi velik potencialni trg za letalo, saj letos beležijo 3,5 odstotno rast poletov na in z nemških letališč. Takšna rast pa postavlja zahtevo po kar 1821 letalih nemških letalskih prevoznikov (zdaj jih imajo 1030). Po napovedih naj bi leta 2032 Düsseldorf postal za Münchnom in Frankfurtom tretje nemško “veleletališče”.

 Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

VIDEO: Vzlet potniškega letala Airbus A350 na salonu ILA 2014

V Berlin na letalski sejem ILA 2014 (I.)

20/05/2014

V torek 20. maja 2014 v Berlinu odpira vrata mednarodni letalski salon ILA, eden najstarejših sploh, kjer se predstavi večina komercialnih in vojaških letalskih proizvajalcev.

Povezani članki