Rusija Braziliji ponuja nevidnega lovca PAK-FA

by Urednik

BO BRAZILIJA TRETJI PARTNER V PROGRAMU NEVIDNEGA LOVCA PAK-FA?

Russia je Brazliji ponudila partnerstvo v razvoj skupnega rusko-indijskega lovca 5. generacije PAK-FA (Suhoj T – 50), če bodo Brazilske letalske sile (Força aerea Brasileira) v natečaju za vojaško letalo F- X2 izbrale lovca Suhoj Su- 35.

Tako bi Brazilija lahko napravila velik tehnološki napredek na področju vojaških letal in dobila dostop do ruske tehnologije “stealth”. Brazilija namerava kupiti 36 sodobnih lovcev v skupni vrednosti 4 milijarde USD.
Natečaj za novo bojno letalo F- X2 je že drugi poskus Brazilije, da najde zamenjavo za zastarelo floto lovcev Northrop F – 5 in Dassault mirage 2000. V ožjem izboru so trenutno švedski SAAB JAS-39 gripen NG, ameriški F /-18 super hornet in francoski Dassault rafale. Prejšnji natečaj FX je bil v letu 2005 zaradi pomanjkanja finančnih sredstev odpovedan. Lovca Suhoj Su- 35 ni na ožjem seznamu trenutnega natečaja, vendar Rusija upa, da bodo to spremenili s ponudbo partnerstva v projektu nevidnega lovca PAK-FA (Perspektivny Aviatsionny Kompleks Frontovoy Aviatsii).
Rusija si prizadeva, da bi dobila čim več sredstev (denarja) za razvoj in proizvodnjo novega lovca 5. generacije s prenosom tehnologij državam, ki sodelujejo v programu. Rusija in Indija sta že razvili različico ruskega lovca Suhoj T- 50 za Indijske letalske sile, ki so ga poimenovali HAL FGFA. Vojaški analitiki pa medtem že namigujejo, da Indija verjetno ne bo najbolj navdušena nad vključitvijo Brazilije v ta projekt.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos
 

VIDEO SPODAJ: Lovec T-50 in Su-35

Povezani članki