Libijske oblasti se zanimajo za kalašnikove in ruske vojaške ladje

by Urednik

URADNA LIBIJSKA VLADA STRMI K NAKUPU RUSKEGA OROŽJA

Libija se zanima za nakup jurišnih pušk ruskega Koncerna Kalašnikov in vojaških ladij, je dejal libijski informacijski minister Omar al-Kuayri in poudaril, da imajo z Rusijo tradicionalno dobre odnose, poročajo RIA Novosti.

“Obiskal Sem tovarno Kalašnikov, kjer sem prejel ponudbe in informacije o cenah. Te informacije sem dal Haftarahu Khalifu (poveljniku libijsko vojsko), ki zdaj oblikuje skupino, ki bo preučila to vprašanje. Ruska stran nas je zelo vljudno sprejela,” je dejal al-Kuayri. Minister je opozoril, da je večina najboljših poveljnikov Libijske vojske diplomantov ruskih univerz, med njimi tudi poveljnik Libijskih letalskih sil Saqr Jerusha.

Libijski informacijski minister al-Kuayri je obiskal tudi ruski proizvodni obrat za vojaške ladje, z Rusijo pa so se že dogovorili o možnosti nakupa le teh.

Libija že vse od strmoglavljenja in usmrtitve Moamerja Gadafija leta 2011 doživlja obdobje razkola. Na političnem prizorišču si nasprotujejo liberalne sile, ki jih je podprla vojska, in predstavniki islamskih strank, ki jih podpirajo skupine nekdanjih upornikov. Tako vladata dve vladi, ki imata vsaka svoje oborožene sile in se z njimi borita za nadzor in prodajo nafte, kakor tudi za jeklarska podjetja. (več: RAZMERE V LIBIJI VSE BOLJ NAPETE – BOMBARDIRANJA TANKERJEV, TOVARN,…)

Prav zaradi nastalih razmer v Libiji, kjer se za oblast borita dve skupini, se je ponudila priložnost za sunitsko militantno gibanje ISIS – prav tako kot v Siriji. Vse večja prisotnost in organiziranost pripadnikov Islamske države (ISIS) v Libiji pa pomeni tudi novo grožnjo tudi za južno Evropo. Predstavljalo bi morda celo lahko začetek uresničevanje načrtov ISIS-a po zavzetju jugovzhodne Evrope.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki