Litva kupuje poljske prenosne protiletalske izstrelke PZR grom

by Urednik

LITVA KREPI ZRAČNO OBRAMBO

Litva bo od Poljske kupila prenosne protiletalske raketne sisteme grom (MANPADS), zasnovane za boj proti letečim ciljem različnih vrst (vključno z letali, helikopterji, manevrirnimi izstrelki). Novi prenosni raketni sistemi bodo v Litovski vojski dopolnili obstoječe sisteme stinger in RBS-70 pri obrambnih nalogah.

Novico je sporočil litvanski obrambni minister Juozas Olekas, ki se je o nakupu dogovoril s poljskim obrambnim ministrom Tomaszom Semonyakom.

“S Poljsko že nekaj časa potekajo pogajanja o morebitnem nakupu njihovega protiletalskega raketnega sistema grom. Na srečanju smo le razjasnili nekatere podrobnosti posla, tako da se lahko naši strokovnjaki pripravijo na skorajšnji prihod teh sistemov v Litvo,” je dejal minister Olekas za medije.

Poljski prenosni protiletalski raketni sistem PZR grom izstreli raketo (72 mm), ki doseže hitrost letenja 650 m/s. Obstaja tako različica za enkratno kot za večkratno uporabo, ki ima na lanserju vgrajeno akumulatorsko napravo za hlajenje. Polno ime sistema je PZR grom (PZR – Przeciwlotniczy Zestaw Rakietowy – protiletalski raketni sistem).

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

Prenosni protiletalski sistem PZR grom

Povezani članki