Lockheed dobil naročilo za razvoj nove različice F-35 za nerazkrito stranko

by Urednik

NOVA (ZAENKRAT ŠE NERAZKRITA) DRŽAVA SE JE ODLOČILA ZA LOVCE F-35

Ameriško obrambno ministrstvo je Lockheedu Martinu oddalo pogodbo v vrednosti 49 milijonov dolarjev za delo pri razvoju različice letala F-35 JSF (Joint Strike Fighter) za neznano tujo stranko.

Pentagon je sporočil, da je pogodba zagotovila sredstva za inženiring in druge s tem povezane dejavnosti v podporo načrtovanju in razvoju lovca za zaenkrat še nerazkrito stranko. Ob tem so razkrili le delček informacij. Po podatkih Pentagona naj bi bila dela končana do decembra 2026.

Lockheed Martin trenutno izdeluje tri različice bojnega lovca JSF, konvencionalno različico F-35A in različico s kratkim vzletom in navpičnim pristankom (STOVL) F-35B in palubno različico F-35C. V objavi ni bilo navedeno, na kateri od treh variant bo temeljila nova zasnova, ki bo “prirejena za nedoločeno stranko za prodajo na tujih trgih”.

Z več kot 700 sestavljenimi F-35, ki so zdaj dobavljeni ameriškim in mednarodnim operaterjem, je vpliv svetovne flote daljnosežen – kar znatno krepi zavezniške skupne sile. Danes lovci F-35 delujejo iz 21 baz po vsem svetu. Usposobljenih je bilo več kot 1.460 pilotov in 11.025 tehnikov, flota F-35 pa je presegla 430.000 skupno naletenih ur letenja.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki