Lovec F-35 za 3 decibele glasnejši od lovca F-16

by Urednik

NA NIZOZEMSKEM TESTIRAJO ONESNAŽEVANJE OKOLJA S HRUPOM LOVCEV F-35

Potem ko sta pred tednom dni v nizozemski vojaški letalski bazi Leeuwarden pristala prva dva “nevidna” lovca Lockheed Martin F-35 lightning II iz vrst nizozemskih Kraljevih letalskih sil, so med testiranji že ugotovili, da je F-35 v zraku za 3 decibele glasnejši kot lovec F-16.

Nova nizozemska lovca F-35, skupno so naročili 37 letal tega tipa, sta vzletela iz letalske baze Edwards v Kaliforniji v ZDA. Kot prva je oba pilota, polkovnika Berta “Vidala” de Smita in majorja Pascala “Smileya” Smaala, ob prvem pristanku na nizozemskih tleh pozdravila obrambna ministrica Jeanine Hennis-Plasschaert (VIDEO spodaj). Letali z oznakama F-35AN-1 in F-35AN-2 sta na Nizozemsko (začasno) prileteli za sodelovanje na junijskih vojaških  dnevih odprtih vrat in testiranje hrupa ter okoljskih testov.

Nizozemci bodo namreč v naslednjih nekaj tednih s svojima lovcema F-35A, ki sta stalno nastanjena v ZDA za namene usposabljanja nizozemskih pilotov, po vsej državi  izvajali testiranja hrupa in vplivov na okolje, ki so namenjeni za določitvi ravni hrupa ter vplivov, ki jih prebivalci občutijo.

Prva testiranja onesnaževanja okolja s hrupom (zvočnega onesnaževanja) so minuli konec tedna že opravili v okolici nizozemskih vojaških letalskih baz  Leeuwarden inVolkel, kjer bodo nastanjeni lovci F-35 nizozemskih Kraljevih letalskih sil. Teste izvaja Nizozemski letalski center (NLR), ki meri raven hrupa testnih poletov. V teste so vključili tudi lokalno prebivalstvo, ki so lahko “doživeli” zvok F-35, ki jim oblasti prav tako nudijo možnost, da izrazijo svoje mnenje.

Lovca F-35 sta 26. maja večkrat vzletela, tudi z dodatnim izgorevanjem, ki povzroča večji hrup, in preletela območja letalskih baz ter omogočila resnično raven hrupa. Bližnje lokalno prebivalstvo so ob tem zaprosili, da so pozorni na vzlete in polete ter podajo svoja opažanja ter pritožbe.

Prvi rezultati testov navajajo, da je bila največja razlika v hrupu med lovcev F-35 in F-16, ki jih nizozemski piloti uporabljajo sedaj,  približno 3 dB. Rezultat je že bil predstavljen članom nizozemske Komisije za posvetovanje in opozarjanje za zdravje okolja (COVM), pa tudi javnosti. Testiranja vplivov novih nizozemskih lovcev F-35 lightning II na okolje se medtem nadaljujejo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Pristanek prvih dveh lovcev F-35 na Nizozemskem

Povezani članki