Lukašenko čestital Putinu za 63. rojstni dan

by Urednik

“BELORUSIJA NE POTREBUJE RUSKE LETALSKE BAZE NA SVOJIH TLEH”

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je ruskemu kolegu Vladimirju Purinu čestital za rojstni dan, pri tem pa poudaril, da je država (Rusija) pod njegovim vodstvom dosegla pomembne rezultate. Le kak dan prej pa je Lukašenko za medije zavrnil možnost postavitve ruske vojaške letalske baze na beloruskih tleh.

V čestitki navaja, da je Rusija dosegla pomembne rezultate na področju gospodarskega razvoja, krepitve državnosti, povečanju blaginje in kakovosti življenja prebivalcev države. Kot pravi Lukašenko, posveča Putin veliko pozornost promociji države in širjenju povezav z drugimi državami.

Lukašenko pravi, da v Belorusiji izredno cenijo načelno stališče Putina glede nadaljnjega rusko-beloruskega partnerstva v vseh oblikah in na vseh področjih

Putin je 7. oktobra napolnil 63 let, v času »praznovanje« rojstnega dne pa je bil na delovnem obisku v Sočiju.

Belorusija ne želi ruske letalske baze na svojih tleh

Zanimivo pa je, da je Lukašenko ravno v teh dneh (torek, 6. oktober 2016) za medije dejal, da Belorusija ne potrebuje ruske letalski baza na svojem ozemlju, kljub naraščajočim pritiskom iz Moskve za postavitev takega objekta.

Dejal je tudi, da o tem vprašanju ni nikoli razpravljal z Rusi, čeprav je ruski predsednik Putin prejšnji mesec (septembra 2016) naročil ruski vladi, da natančno opredeli dogovor. Zaradi te novice je minuli konec tedna v Minsku potekal protestni shod beloruskih aktivistov proti ruskem načrtu.

Čeprav je Belorusija je ključni zaveznik Rusije in članica gospodarske unije pod vodstvom Moskve, pa Lukašenko pravi, da Belorusije danes ne potrebuje ruske vojaške letalske baze, saj da imajo Beloruske letalske sile odlične pilote, potrebujejo le še vojaška letala.

Rusija doslej še ni dala nobenih javnih pripomb v odgovor na izjave Lukašenka.Ruska vojska ima sicer v Belorusiji že radarsko postajo, za Moskvo pa je ta soseda ključna predvsem zato, ker meji na tri države članice zveze Nato in tudi Ukrajino. Kljub javno razglašeni zvestobi do Rusije, pa beloruski predsednik Lukašenko večinoma ostaja nevtralen do konflikta v Ukrajini.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki