Madžarska kupila tri dodatne helikopterje Mi-8T

by Urednik

MADŽARSKA POSODABLJA SVOJE LETALSKE SILE

Madžarska je kupila dodatne vojaške transportne helikopterje Mi-8T v okviru modernizacije Madžarske vojske, v okviru katere naj bi namenili  469 milijonov dolarjev za helikopterje, poroča IHS Jane`s.

Madžarsko obrambno ministrstvo je tokrat kupilo 3 posodobljene helikopterje Mi-8T preko madžarskega posrednika. Informacije od kod prihajajo helikopterji nočejo izdati, vendar nekateri iri pravijo, da naj bi jih kupili v Rusiji za 9 milijonov dolarjev. Vojaški helikopterji Mi-8T so že prispeli v vojaško letalsko bazo v Kecskemetu.

Madžarski obrambni minister Csaba Hende je že maja 2013, da bodo za nakup večnamenskih vojaških helikopterjev in transportnih letal v prihodnjih letih namenili približno 469 milijonov dolarjev. 443 milijonov USD bodo Madžarske letalske sile porabile za nakup večnamenskih helikopterjev  s katerimi bodo nadomestili helikopterje Mi-8, medtem ko naj bi 22,1 milijona dolarjev šlo za nakup transportnih letal.

Madžari naj bi se o razpisu za nova letala in helikopterje odločali po parlamentarnih volitvah poleti 2014.

Madžarska vojska se zanima za večnamenske helikopterje Eurocopter  EC-725, Sikorsky S-70 black hawk, NH -90 in Mil MI-17.

Madžarske letalske sile imajo v svoji floti 28 helikopterjev Mi-8 v različnih različicah, ki letijo že vse od leta 1969, po neuradnih informacijah pa naj bi jih bilo primernih za letenje le 7 (6 MI-8T in en MI-8PS). Dva izmed njih naj bi kupili od Finske v letu 2011. Imajo tudi 7 helikopterjev Mi-17, ki so jih posodobili po letu 2008 za 32 milijonov USD.

Zaradi večkrat odloženega nakupa novih helikopterjev se je Madžarsko obrambno ministrstvo odločilo podaljšati življenjsko dobo helikopterjem Mi-8 vse do prihoda novih. Zato so ob koncu leta 2013 z Rusi podpisali pogodbo o vzdrževanju le teh.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Madžarski helikopter Mi-8

Slovenski zračni prostor bodo varovali tudi madžarski lovci

08/01/2014

Slovenski zračni prostor bodo odslej poleg Italijanskih letalskih sil varovale tudi Madžarske z lovci Saab JAS-39 gripen C/D.

Povezani članki