Madžarska naročila dva leteča tankerja Embraer KC-390

by Urednik

ŠIRITEV ZMOGLJIVOSTI IN DOSEGA MADŽARSKIH LETALSKIH SIL

Madžarska vlada in družba Embraer sta podpisali pogodbo o nakupu dveh večnamenskih transportnih letal nove generacije Embraer C-390 millennium, v konfiguraciji KC-390, ki omogoča pretakanje goriva v zraku.

V pogodbo za novi transportni letali – leteče tankerje so vključeni tudi šolanje pilotov in tehnikov, podpora in druge storitve kot del postopka za krepitev zmogljivosti Madžarskih letalskih sil, zlasti na področju taktičnega zračnega transporta in medicinske evakuacije ter drugih misij javnega interesa. Dobava letal KC-390 Madžarski je načrtovana za leti 2023-24.

“Po nabavi letal (2 potniški letali Airbus A319, op.a.) za prevoz vojaškega osebja v letu 2018 bomo v letih 2023–24 na Madžarskem pričakali še letali KC-390, ki bosta sposobni dostavljati velike vojaške tovore v operativnem okolju, poleg tega pa bosta zagotavljala tudi oskrbovanje (bojnih letal, op.a.). z gorivom v zraku. Za madžarske obrambne sile pridobivamo večnamensko floto za suvereno izvajanje najširšega obsega nalog v nacionalnem okviru,” je povedal Gáspár Maróth, madžarski vladni komisar, pristojen za obrambni razvoj.

Vojaško transportno letalo Embraer C-390 millennium je popolnoma operativno v Brazilskih letalskih silah od prejema prvega letala leta 2019, od takrat pa je sodelovalo na več kritičnih misijah v Braziliji in tujini. Portugalska vlada je leta 2019 prav tako podpisala pogodbo za nakup petih letal C-390 millennium, ki so trenutno na proizvodni liniji in bodo v uporabi leta 2023.

C-390 je taktično transportno letalo, zasnovano tudi za možnost prečrpavanja goriva v zraku v rezervoarje bojnih letal (v madžarskem primeru JAS-39 gripen) in hkrati za postavljanje novih standardov v svoji kategoriji. Nekatere prednosti letala z dvema turboventilatorskima motorjema so povečana mobilnost, robustna zasnova, velika prilagodljivost, najsodobnejša preizkušena tehnologija in relativno preprosto in poceni vzdrževanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Embraer

Povezani članki