Maroko kupuje bojne helikopterje – AH-64 apache ali T129 atak?

by Urednik

NOVI JURIŠNI HELIKOPTERJI ZAčetek nove oboroževalne tekme v regiji?

Maroko se po nekaterih virih zanima za nakup ameriških jurišnih helikopterjev AH-64 apache s katerimi bi zapolnil vrzel v svoji oborožitvi – v njej so le večnamenski in transportni helikopterji.

Dogovori naj bi potekali že aprila, ko se je poveljnik Maroške vojske Abdelfattaha Louraka mudil na obisku v Washingtonu. Druge novice pa kažejo tudi na maroško zanimanje za turške bojne helikopterje TAI/AgustaWestland T129 atak, poroča časopis The North Africa Post.

Po mnenju vojaških strokovnjakov pa naj bi bil prva izbira Maroške vojske še vedno ameriški bojni helikopter AH-64 apache, ki je v uporabi že vse od leta 1989 in še vedno velja za najzmogljivejšega v svojem razredu.

Helikopter AH-64 apache z dvema motorjema, ki ga je razvil ameriških letalski proizvajalec Hughes (kasneje ga je kupil McDonnell Douglas, ki je projekt nadaljeval, (MDD pa je zatem kupil zdajšnji proizvajalec apačev Boeing), uporabljajo poleg ZDA še Egipt, Grčija, Izrael, Nizozemska, Japonska, Saudska Arabija, Združeni arabski emirati in Velika Britanija.

Nakup večjega števila jurišnih helikopterjev bi lahko prevesil tehtnico v korist Maroka v regionalni oborožitveni tekmi z Alžirijo, menijo nekateri vojaški strokovnjaki. Maroko ima v oborožitvi lovce F-16C/D (skupaj 15), F-5 (22) in mirage F1 (19), medtem ko se Alžirija opira na ruske lovce MiG-29 (32) in SU-30 (58), v floti pa imajo tudi bojne helikopterje Mi-24 (34), Mi-8 (140) in Mi-171 (42).

Pripravil: A. Knific, foto: Wikimedia

Povezani članki