Med trenažnim poletom zagorel mornariški lovec F-35B

by Urednik

NOVE TEŽAVE SKUPNEGA LOVSKOBOMBNIŠKEGA LETALA F-35

Ameriški marinci preiskujejo požar, ki je 27. oktobra 2016 izbruhnil med trenažnim poletom mornariškega lovca Lockheed Martin F-35B po poletu iz vojaške baze Beaufort v Južni Karolini v ZDA, poročajo ameriški mediji. Po prvih ocenah naj bi bojno letalo, vredno več kot 100 milijonov dolarjev, utrpelo za 2 milijona dolarjev škode.

Korpus mornariške pehote ZDA (USMC) je pred dnevi javnosti sporočil, da je konec oktobra 2016 na enem izmed njihovih letal F-35B med poletom izbruhnil požar v jaških za orožje. Letalo se je po incidentu vrnilo v bazo in varno pristalo (brez dodatnih težav in poškodovanih), preiskovalci pa še ugotavljajo vzroke za požar. “Preiskava je v teku, poskrbeli bomo za posodobitve,” je dodal tiskovni predstavnik USMC.

Mornariška letalska baza Beaufort je dom 501. mornariške lovske eskadrilje, v kateri je 20 letal F-35B JSF (Joint Strike Fighter – skupno lovskobombniško letalo). Marinci se v zadnjih mesecih pripravljajo na napotitev svoje prve operativne eskadriljo lovcev F-35B na Japonsko, ki je predvidena za januar 2017.

V Korpusu mornariške pehote ZDA bodo novi večnamenskimi lovci 5. generacije STOVL (kratek vzlet/navpičen pristanek) F-35B zamenjala letala F/A-18 hornet, AV-8B harrier in EA-6B prowler. Marinci načrtujejo, da bodo imeli v svoji floti okoli 320 letal F-35B.

Več o letalu F-35, njegovem razvoju, proizvodnji lastnostih in njegovih zmogljivosti preberite v posebni izdaji revije Obramba NEVIDNI – lovci pete generacije, ki je izšla decembra 2012.

Pripravil: A. Knific, foto: USMC, Military Photos

Povezani članki