Merklova želi (po volitvah) dvigniti nemški obrambni proračun

by Urednik

NEMŠKI ZUNANJI MINISTER ZASKRBLJEN NAD NAMERO MERKLOVE

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel in nekdanji predsednik Socialdemokratske stranke Nemčije (SPD) je izrazil zaskrbljenost nad namero nemške kanclerke Angele Merkel, da poveča obrambno porabo po parlamentarnih volitvah, ki naj bi se končale septembra.

“Morali bi se osvoboditi diabolične logike, da orožje ustvarja varnost. To je ideja takšnih ljudi kot je ameriški predsednik Donald Trump. Ideja, ki jo želi naložiti svojim partnerjem v zvezi Nato. Na žalost se bojim, da tudi Angela Merkel načrtuje, da bi po volitvah porabila milijarde za orožje, da se bo izenačila s Trumpom. To klečeplazenje nima nič skupnega z SPD-jem, “je povedal Gabriel.

V ponedeljek je namreč nemška kanclerka Angela Merkel potrdila, da namerava povečati obseg nemške vojaške porabe na 2 odstotka BDP do leta 2024, da bi izpolnila svojo zavezanost predpisom zveze NATO.

Razprave o obrambi Evrope so postale bolj aktivne po zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah, ko je sedanji predsednik ZDA v času svoje kampanje večkrat pozval druge članice zveze Nato, naj dosežejo cilje obrambne porabe, določene v deklaraciji na vrhu zavezništva v Walesu leta 2014.

V zadnjih letih ima le 6 od skupno 29 držav članic zveze Nato (Estonija, Grčija, Poljska, Romunija, Združeno kraljestvo in ZDA) obrambni proračun vsaj 2 odstotka BDP, v skladu s poročilom zveze NATO o obrambnih izdatkih, objavljenem 29. junija 2017. Od članic največ za vojaške potrebe namenijo ZDA in sicer  3,36 odstotka BDP.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki