MiG bo še naprej razvijal brezpilotno letalo skat

by Urednik

RUSKI MIG RAZVIJA UAV IMENOVAN SKAT – letalo 6. generacije

Ruski proizvajalec vojaških letal MiG je v mesecu maju z ruskim Ministrstvom za trgovino in promet podpisal pogodbo o nadaljnjem razvoju brezpilotnega bojnega letala (UCAV), katerega prototip so poimenovali skat. To je letalo takoimenove 6. generacije.

“Pogodbo za UCAV smo z Ministrstvom za trgovino in promet podpisali 15. maja,” je dejal direktor podjetja MiG, Sergej Korotkov. “Pogodba vključuje razvoj brezpilotnega bojnega letala za obrambno ministrstvo. Letalnik že razvijamo, temeljil pa bo na našem programu skat.”

MiG je prototipni model brezpilotnega bojnega letalnika (UCAV) skat predstavil že na letalskem mitingu Maks v bližini Moskve leta 2007. Skat je namenjen za izvedbo napadov na nepremične cilje, sisteme zračne obrambe, zlasti v območjih visoke ogroženosti, kot tudi mobilne kopenske in pomorske cilje.

Tehnične lastnosti brezpilotnika skat
Brezpilotno bojno letalo (UCAV) skat bo delovalo na avtonomen način, lahko pa tudi v povezavi z drugimi sistemi. Zasnova letalnika je “leteče krilo”, katerega masa bo 10 ton, obremenili pa ga bodo lahko s tovorom dveh ton. Doseg delovanja bo 4.000 km, najvišja hitrost bo 800 km/h, zgornja višina letenja pa bo 12.000 m.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Predstavitev prototipa brezpilotnega letala MiG skat

Povezani članki