Mitraljez “maksim” se vrača v oborožitev Ukrajine

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA ŠE VEDNO UPORABLJA PRASTARE MITRALJEZE MAKSIM

Obrambno ministrstvo Ukrajine je dovolilo, da v specialni operaciji v Donbasu uporabljajo mitraljez “maksim” na podstavku (verzijo iz leta 1910), je izjavil načelnik za oborožitev Oboroženih sil Ukrajine Nikolaj Ševcov.

Ševcov je poudaril, da je mitraljez “maxim” namenjen uničevanju skupinskih ciljev in ognjenih sredstev nasprotnika na razdaljah do enega kilometra. Nekatere enote Oboroženih sil Ukrajine (na njihovo zahtevo) uporabljajo ta mitraljez v protiteroristični operaciji na nadzornih točkah kot sredstvo za okrepitev ognja, je izjavil Šavcov, prenesla pa ruska agencija Vzgljad.

Ševcov je še izpostavil, da je prednost mitraljeza “maksim” v tem, da ne zahteva menjave cevi tudi po intenzivnejšem dolgotrajnem streljanju. Po podatkih iz dostopnih virov je imelo obrambno ministrstvo Ukrajine v avgustu 2011 še približno 35.000 mitraljezov “maxim” kalibra 7.62 mm. Številne maksime imajo v svoji oborožitvi tudi proruski uporniki (na fotografiji levo).

Zanimivo je tudi, da so bivšega ukrajinskega premiera Jancenjuka pred leti “nagradili” prav z mitraljezom “maxim”, ko je bil še na funkciji, prav tako so ta mitraljez podarili tudi sekretarju Sveta za nacionalno varnost Aleksandru Turčinovu.

Gre za precej arhaično orožje, enega prvih sodobnih mitraljezov nasploh, ki so ga konstruirali že davnega leta 1883 in je predhodnik avtomatskih orožij. Različne modifikacije so ne veliko uporabljali med prvo in tudi še drugo svetovno vojno. V Rusiji (Sovjetski zvezi) so ga umaknili iz uporabe že sredi prejšnjega stoletja.

Več o mitraljezih “maxim” lahko preberete v prispevku Miodraga Vukčevića v Reviji Obramba, marec 2016: MITRALJEZI ANGLEŠKEGA PODJETJA VICKERS V VELIKI VOJNI.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki