Možni scenariji ruske vojaške operacije v Siriji

by Urednik

ŽELI RUSIJA Z VOJAŠKIM POSREDOVANJEM PREPREČITI GRADNJO PLINOVODA ČEZ SIRIJO?

Ruski mediji namenjajo izjemno veliko pozornost ruski vojaški operaciji v Siriji, navajajo tudi različne variante možnih smeri razvoja te akcije, sestavo letalskih sil, ki jo je Rusija napotila v Sirijo in možne cilje zračnih napadov.

Kot navaja Kommersant (poslovno-finančni  dnevnik) tako navaja, da ima akcija lahko dva možna cilja – obrambnega in ofenzivnega. Kot poudarjajo, je bistvo prvega obrambnega cilja v tem, da se Sirski vojski na čelu s predsednikom Assadom pomaga vzdrževati nadzor nad priobalnim pasom Sredozemskega morja in sosednjimi področji. Na tem območju kompaktno živijo Alaviti, ki so iste vere kot Assad, in na katere se vlada večinoma opira. Na tem območju sta dve pomembni luki – Latakija in Tartus (v katerem je ruska oskrbovalna točka in obrati za remont ruskih ladij).

Drugi – ofenzivni scenarij pa bi bil po navedbah tega časnika lahko uresničen vzporedno z obrambnim. Slednji je za Rusijo očitno bolj tvegan, bi ji pa z gledišča njenega mednarodnega ugleda prinesel več točk za njeno mednarodno podobo. Ko gre za propagandni učinek, bi bila najboljša varianta osvoboditev Palmire in njenih antičnih ruševin, še navaja Kommersant. Po mnenju nekaterih strokovnjakov bi lahko ruske specialne sile ob podpori Ruskih letalskih sil in Sirske vojske ta cilj zlahka dosegle.

Kommersant poroča tudi o vojaški sestavi letalske grupacije, ki jo je Rusija napotila v Sirijo, pri tem pa se sklicuje na lasten vir v organih operativnega vojaškega poveljstva.  Tako naj bi bila na letališču pri Latakiji nameščena mešana letalska skupina s taktičnimi lovskimi bombniki Su-24 in Su-34, jurišniki Su-25SM in večnamenskimi lovci Su-30M, pa tudi jurišnimi helikopterji Mi-24 in večnamenskimi helikopterji Mi-8, ki jih še vedno uporabljajo Ruske letalske sile. ruska-vojaska-letala-Sirija-

Lavrov zahteva dokaze

Agencija RKB pa navaja besede šefa ruske diplomacije Lavrova, ki je od Washingtona zahteval dokaze za trditve, da Rusija ne napada zgolj položaje Islamske države. Pentagon je namreč postregel z izjavami, da bi bila lahko napadena tudi področja v katerih ni teroristov. Kot je še dejal Lavrov, je ameriškim kolegom zatrdil, da so njihove skrbi brez osnove.

Nafta in plin

Časopis Nova gazeta pa pravi, da sodi med cilje ruskega posredovanja v Siriji tudi likvidacija enega najpomembnejših kanalov financiranja Islamske države. Gre za bombardiranje naftovodov po katerih islamisti ilegalno trgujejo z nafto. Časopis naj bi namreč dobil informacijo, da je ruski vojaški vrh opravil konzultacije s strokovnjaki za nafto in naftne naprave. Vojaško stran je zanimalo predvsem, katere črpalke bi bilo potrebno onesposobiti, da bi se onemogočilo črpanje nafte, s tem pa tudi ilegalno trgovanje z njo.

sirska-vojna-1-oktober-2015

Sirija in Gazprom

Padec predsednika Bašarja al-Assada v Siriji bi lahko pomenil tudi spremembe odnosa sil na evropskem trgu plina, saj bi v tem primeru Katar lahko zgradil direkten plinovod preko sirskega ozemlja do Turčije in naprej v Evropo, piše Gazeta. Kot navaja ta spletni portal, bi krepitev pozicije Assada ustrezala Rusiji z gledišča konkurence na plinskem trgu v Evropi. Sirija je optimalna trasa za dostavo katarskega plina v Turčijo in naprej v Evropo, Katar pa je eden največjih izvoznikov plina na evropski trg. Gazeta navaja tudi mnenje ruskih politologov, da so teroriti Islamske države v Siriji postali preveč neodvisni od svojih »sponzorjev«, tako da bi bila izgradnja plinovoda skozi Sirijo navkljub Assadovemu padcu preveč tvegana.

Pripravil: B. Knific, foto: Youtube

Povezani članki