Na 10. mednarodni vojaški vaji Black Blade 2016 tudi Slovenska vojska

by Urednik

SLOVENSKI HELIKOPTER COUGAR NA HELIKOPTERSKI VAJI V BELGIJI

V belgijski letalski bazi Florannes se je končala (14. 11. do 2.12.2016) mednarodna vojaška vaja Black Blade 2016, ki so se jo udeležili tudi pripadniki 151. helikopterske eskadrilje s helikopterjem cougar AS 532AL in podpornimi elementi 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske.

Vaja je potekala v organizaciji in izvedbi Belgijskih kraljevih letalskih sil in pod mentorstvom Evropske obrambne agencije (EDA – European Defence Agency) z namenom urjenja helikopterskih posadk v poenotenju taktičnih postopkov delovanja v mednarodnih operacijah, s poudarkom na letenju v nočnih razmerah in pogojih zmanjšane vidljivosti. Letenje je potekalo v zahtevnejšem okolju in je bilo prilagojeno različnim spektrom delovanja in podpori izvajanja nalog enot za specialno delovanje (Special Operation Forces – SOF).

Vaja Black Blade je tokrat potekala že desetič pod okriljem helikopterskega vadbenega programa – HEP. Letos je na vaji, ki je potekala v belgijski zračni bazi Florennes, sodelovalo 13 helikopterjev iz Belgije (A-109, NH90), Slovenije (AS 532AL cougar) in Avstrije (UH-60, Bell 212) ter letalo falcon iz Velike Britanije. Podpirali so jo tudi pripadniki belgijskih sil za specialne operacije. V obdobju treh tednov so s helikopterji in letalom naleteli več kot 300 ur.

V prihodnjih letih bodo vaje helikopterskega vadbenega programa Evropske obrambne agencije potekale na Madžarskem (Fire Blade 2017), Portugalskem (2018) in Češkem (2019).

Pripravil: B. Knific, foto: Joris van Boven

Kratek videoposnetek z vaje Black Blade 2016

Povezani članki