Na kitajskem strmoglavil lovec J-11, oba pilota v nesreči umrla

by Urednik

TEŽAVE Z MOTORJEM KRIVE ZA STRMOGLAVLJENJE KITAJSKEGA LOVCA J-11?

V ponedeljek 22. Decembra 2014 je v severozahodni provinci Shaanxi na Kitajskem strmoglavilo dvosedežno vojaško letalo Shenyang J-11BS, v nesreči pa sta umrla tako pilot kot kopilot. Nesreča se je zgodilo v bližini mesta Weinan, približno 960 kilometrov zahodno od Pekinga.

Lokalni mediji poročajo, da razbitine lovca J-11, ki so ga Kitajci razvili iz ruskega suhoja Su-27, ležijo na območju velikem 500 x 500 metrov. Zaenkrat še ni znan točen vzrok za nesrečo dvosedežnega bojnega letala Kitajskih letalskih sil, prvi podatki pa kažejo na to, da naj bi skušal pilot letalo preusmeriti  stran od poseljenega območja. Vzrok za nesrečo se zato verjetno skriva v tehnični okvari.

Na mesto strmoglavljenja so po nesreči poslali 10 gasilskih vozil, ugotovili pa so, da ni bilo civilnih žrtev, oba umrla pa naj bi bila pilota kitajske Ljudske osvobodilne vojske (PLA).

Kitajske letalske sile imajo v svoji floti okoli 170 dvomotornih lovcev 4.+ generacije J-11 v različicah A, B in BS (dvosedežna različica za šolanje pilotov za Su-27B), poleg pa tudi še 73 ruskih lovcev Su-30MKK ter 76 letal Su-27SK in Su-27 UBK.

Kitajski letalski proizvajalci so letalo Shenyang J-11 razvili na podlagi ruskih lovcev Suhoj Su-27 in Su-30 ter jih v dobršni meri kopirali, zaradi česar je večkrat prišlo do poslabšanja odnosov med Kitajsko in Rusijo, slednja pa je šele v zadnjih tednih dovolila pogajanja o nakupu najsodobnejših lovcev Su-35 ( nadgrajena različica Su-27). Kitajski inženirji imajo namreč obilico težav z razvojem motorjev, tudi za najnovejša lovca 5. generacije Chengdu J-20 in Shenyang J-31, rešitev pa so verjetno videli v nakupu ruskih letal Su-35 ter posledičnem razvoju (kopiranje / obratne inženiring) podobnih motorjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kitajski lovci Su-27 in J-11

Povezani članki