Na Kitajskem začeli proizvodnjo hovercaftov type 726A

by Urednik

S POMOČJO ZUBRA DO DELUJOČEGA LASTNEGA PLOVILA NA ZRAČNI BLAZINI?!

Na Kitajskem naj bi po nekaterih informacijah že začeli množično proizvodnjo plovil na zračni blazini (hovercraft) srednjega velikostnega razreda type 726A, ki so ga razvili po zgledu ameriškega hovercrafta LCAC.

Novi kitajski hovercrafti type 726A nastajajo v ladjedelnici Jiangnan Changxing v Šanghaju. Proizvodnje prve različice na kitajskem razvitega vojaškega plovila na zračni blazini z oznako type 726 so morali zaradi številnih tehničnih težav ustaviti, potem ko so sestavili le štiri plovila do leta 2011.

V tem času (2013-2015) so Kitajci uspeli od Ukrajine in Grčije kupiti vsaj tri največje hovercrafte na svetu razreda zubr, kot kaže pa jim je z njihovo pomočjo uspeli tudi nadgraditi doma razvita plovila na zračni blazini v različico type 726A, pri kateri naj bi že odpravili vse poporodne težave.

Po nekaterih podatkih naj bi se Kitajci ukvarjali predvsem z delovanjem ukrajinskih pogonskih sistemov UGT 6000 oz. kitajskimi izvedenkami tega motorja. Težave naj bi nastale pri krmiljenju. Po drugih informacijah, pa naj bi se težave pojavile predvsem zaradi nizkofrekvenčnih vibracijah in glasnosti (visoke ravni hrupa).

Plovilo na zračni blazini type 726A razreda yuyi naj bi tehtalo okoli 150 ton, v dolžino merilo okoli 30 in v širino 16 metrov. Doseg plovila je dobrih 300 km pri hitrosti 60 vozlov. Prevaža lahko do okoli 60 ton tovora, kar je npr. masa kitajskega glavnega bojnega tanka ZTZ-96A ali ZTZ-99A.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Kitajski sestavljeni korpus na vajah s hovercraftom zubr

31. kombinirani korpus kitajske Ljudske osvobodilne vojske (PLA) je pred dnevi izvedel izkrcanje svojih vojakov in oklepnikov iz 550-tonskega hovercrafta razreda zubr na jugovzhodu Kitajske.

Grčija je Kitajski mornarici prodala hovercraft razreda zubr

Grška vlada je Kitajski v začetku leta 2015 prodala vojaško amfibijsko plovilo z zračno blazino (LCAC) razreda zubr, ki velja za največji vojaški hovercrafte na svetu.

Povezani članki