Na otoku Guam strmoglavil ameriški strateški bombnik B-52

by Urednik

V NESREČI POPOLNOMA ZAGOREL AMERIŠKI BOMBNIK B-52

V četrtek 19. maja 2016 je na območju letalske baze Andersen na pacifiškem otoku Guam pri poskusu vzleta strmoglavil ameriški strateški bombnik B-52. Letalo, ki je imelo polne rezervoarje za gorivo, je v nesreči popolnoma zgorelo, vseh sedem članov posadke na krovu ameriškega bombnika pa se je uspelo rešiti in niso utrpeli poškodb.

Bombnik b-52 je bil nameščen v letalski bazi Andersen kot del stalne prisotne bombniške skupine v Pacifiku. Ponesrečeni bombnik je pripadal 5. bombniškemu polku Ameriških letalskih sil (USAF), ki domuje v letalski bazi Minot v Severni Dakota v ZDA. Člani posadke iz 69. ekspedicijske bombniške eskadrilje so bili namenjeni na rutinski trenažni polet, je sporočil predstavnik USAF.

Vzroke za nesrečo že preiskujejo, domnevajo pa, da je prišlo do okvare pri hidravliki ali celo pri dovodu za gorivo pri polno obremenjenem letalu (z gorivom).

Ameriške letalske sile uporabljajo Guam za letalsko bazo svoji strateških bombnikov B-1, B-2 in B-52 od leta 2004, z namenom povečanja prisotnosti ameriških sil v azijsko-pacifiški regiji.

Eno letalo B-52 je na otoku Guam strmoglavilo že leta 2008, ko je umrlo vseh šest članov posadke, med preletom otoka kot del praznovanja dneva neodvisnosti Guama (dan, ko so ZDA vojaško prevzele nadzor nad otokom od Japonske med drugo svetovno vojno).

Ameriške letalske sile imajo v svoji oborožitvi 77 strateških bombnikov B-52H stratofortress, ob tem pa še 62 bombnikov B-1B lancer in 20 B-2A spirit.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki