Na Slovaškem strmoglavil vojaški helikopter Mi-17, pilot umrl

by Urednik

VZROKI ZA NESREČO SLOVAŠKEGA VOJAŠKEGA TRANSPORTNEGA HELIKOPTERJA MI-17 ŠE NISO ZNANI

V torek 28. julija 2015 je na vzhodu Slovaške v bližini vasi Hradisko strmoglavil vojaški transportni helikopter Mil Mi-17, v nesreči je umrl pilot, še dva člana posadke pa sta bila hudo poškodovana. Tročlanska posadka helikopterja je bila izkušena in je v preteklosti sodelovala tudi na misijah v tujini, je v izjavi dejal slovaški obrambni minister Glváč.

Nesreča helikopterja Slovaške vojske se je zgodila okoli 2. ure popoldne, le dobre pol ure po vzletu iz vojaške baze Prešov. V času pred nesrečo posadka helikopterja ni oddala klica v sili, kontrolni stolp pa je takoj po izgubi stika sprožil iskalno-reševalno akcijo. Reševalci so kmalu odkrili mesto nesreče in takoj pričeli z oživljanjem pilota, žel neuspešno. Preostala dva poškodovana člana posadke slovaškega vojaškega helikopterja Mi-17 pa so prepeljali v bolnišnici v Preševu in Košicah.

Slovaški obrambni minister Martin Glváč je po nesreči sporočil, da so vse vojaške helikopterje Mi-17 prizemljili, razen za lete za iskanje in reševanje v sili, medtem ko poteka preiskava o vzroku za nesrečo. Slovaška vojska že sodeluje z organi za civilno letalstvo in preiskovalci pri ugotavljanju vzroka za nesrečo.

Mi-17 je transportni helikopter srednje velikosti, ki je bil prvič izdelan leta 1975 v Sovjetski zvezi. Uporablja se v Rusiji in 60 drugih državah po vsem svetu. Slovaška vojska ima v svoji floti še 10 helikopterjev MI-17, ki so bili kupljeni še v času Češkoslovaške. Helikopter, ki je strmoglavil v bližini vasi Hradisko, je imel registrsko številko 0812, njegova tehnična življenjska doba pa je bila določena do konca leta 2012, vendar je bila nato podaljšana.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Še eno prosto mesto za MAKS 2015

…pokličite na tel. 041 947 468 ali pošljite E-pošto na naslov defenso@siol.net.

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

 

Povezani članki