Najmanjša brzostrelka na svetu – MPX copperhead

by Urednik

SHOT SHOWU PREDSTAVILI NOVO BRZOSTRELKO PROIZVAJALCA SIG SAUER

Švicarski proizvajalec orožja Sig Sauer je na razstavi orožja Shot Show v Las Vegasu v ZDA pokazal kompaktno minibrzostrelko MPX copperhead.

MPX copperhead v dolžino meri 37 cm, tehta pa 2 kg, uporablja pa naboje kalibra 9 mm. Proizvajalec je napovedal dve različici brzostrelke: za civilno in za vojaško rabo. V prvem primeru bo orožje rabilo kot pištola. Na trgu pa bo MPX copperhead na voljo za približno 1600 dolarjev.

Udeleženci predstavitve na nedavnem Shot Showu v Las Vegasu v ZDA so lahko prijeli novo ultra kompaktno brzostrelko v roke. Proizvajalec meri s “pištolsko” izvedenko brzostrelke na civilni trg kot “pištolo” v kalibru 9 mm, bo pa ta različica z regulatorjem ognja zagotovo vzbudila zanimanje med uporabniki varnostnih služb in vojske. Proizvajalec je bržkone ponudil to mini brzostrelko na trg kot eno od možnosti za novo majhno brzostrelko za potrebe Kopenske vojske ZDA (US Army).

Ameriški poddobavitelj Sig Sauerja, ki ima glavni sedež v Nemčiji, je novo brzostrelko copperhead napovedal že v začetku januarja – torej še pred Shoot Showom, razvoj pa je seveda začel že mesece prej. Konstruktorji so našli navdih v vse bolj priljubljeni članici družine pušk MCX rattler. Orožje so že preizkusili pripadniki Poveljstva sil za specialne operacije (SOCOM).

Kot pravi direktor marketinga in podpredsednik komercialne prodaje  Sig Sauerja Tom Taylor so pri brzostrelki MPX copperhead uspeli bistveno zmanjšati težo, širino in velikost orožja, tako da predstavlja kot najbolj kompaktno izdajo družine orožij MPX.

Sig Sauer je uvedel prvo brzostrelko MPX 9 mm v letu 2015, zdaj pa to orožje ponuja z različnimi dolžinami cevi in možnostjo pritrditve integralnega dušilca zvoka. Brzostrelki (avtomatskemu orožju) bo prav kmalu sledila polavtomatska izvedenka, ki je dovoljena tudi na ameriškem civilnem trgu orožja.

O zunanjem videzu je orožje podobno družini avtomatskih pušk AR-15 /M16, vključuje pa seveda tudi oblikovno zasnovo družine avtomatskih osebnih orožij MCX. Vendar pa je MPX povsem drugo orožje. Standardne brzostrelke imajo osempalčno cev in skupno dolžino manjšo (običajno) od 17 palcev (seveda z zloženi kopitom). Brzostrelka, o kateri govorimo – MPX, pa ima cev dolgo le 3 in pol palce (palec je 2,54 cm), v dolžino pa meri zgolj 14,5 palca.

Pripravil: B. Knific, foto: Sig Sauer

VIDEO: Predstavitev brzostrelke Sig Sauer MPX copperhead

Povezani članki