Največji lastnik bo dodatno vlagal v Heckler und Koch (H&K)

by Urednik

ZARADI “PREGREVANJA” NEMŠKIH PUŠK G36 SE JE H&K ZNAŠEL V FINANČNIH TEŽAVAH

Andreas Heeschen, največji delničar nemškega orožarja Heckler und Koch (H&K), je pripravljen investirati 74,6 milijona dolarjev (60 milijonov evrov) lastnih sredstev v družbo H&K. Za korak se je Heeschen odločil po tem, ko je nemški orožar H&K zašel v likvidnostne težave in dolgove.

Vzrok za likvidnostne težave se skriva predvsem v težavah z osnovno puško nemških vojakov H&K G36, za katero so tri neodvisne, ločene komisije dale mnenje, da je manj primerna za Nemško vojsko zaradi težav s pregrevanjem cevi.

Nemška obrambna ministrica je še pred ugotovitvijo teh izvedenskih mnenj odločila, da bodo nemški vojaki v letu 2019 dobili novo osnovno orožje. Težave so povzročile tudi vrsto ukrepov, med drugim same nemške kanclerke Angele Merkel, ki je uvedla izvozne restrikcije za to puško. Naslednje dejstvo je sicer bolj senzacionalistično, pa vendar…, v filmu o britanskem agentu 007, James Bond uporablja pištolo Walther PPK ne pa Hecklerjeve VP9. Ob tem je bila opazna že prve posledica: v ZDA je poskočila prodaja te pištole, ki na trgu stane 719 dolarjev.

Andreas Heeschen je v elektronskem pismu drugim lastnikom delnic opisal svoje videnje podjetja H&K, s tem pa dal močan signal kupcem proizvodov tega nemškega orožarskega podjetja, da ostajajo močan in zaupanja vreden partner. Še več, poudaril je, da je podjetje H&K je pomemben element v oskrbovalni verigi in varnostni infrastrukturi Nemčije ter članicah zveze NATO, ki se v zadnjem času skupaj s članicami Evropske unije srečujejo s širitvijo mednarodnih konfliktov.

V povezavi s terorističnimi dejanji v Parizu je poudaril, da bo povpraševanje po Hecklerjevih obrambnih produktih naraslo, samo podjetje H&K pa lahko razvije nove proizvode. Enega večjih zagonov za nemškega orožarja bi lahko pomenila zmaga na francoskem natečaju za puško (junija 2016), ko bo zmagovalec dobil naročilo kopenskih enot francoskih oboroženih sil kar za 90.000 pušk. H&K sodeluje na natečaju z avtomatsko puško HK416 kalibra 5,56 mm, tekmeca pa sta še belgijski FN Herstal in švicarski SIG Sauer.

Pripravil: B. Knific, foto: H&K, Military Photos

SORODNE NOVICE:

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Nemčija naročila 1200 pušk HK417 in MG4 kot zamenjavo za G36

Nemško obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup 600 novih jurišnih pušk HK417 in 600 novih puškomitraljezov MG4 za potrebe vojakov na prvih bojnih črtah.

Povezani članki