Napetosti med Kitajsko in ZDA: mobilizacija raket DF-26 ter bombnikov B-2

by Urednik

KITAJSKA »BRANI« SUVERENOST Z RAKETNIMI SISTEMI, ZDA ODGOVARJAJO Z BOMBNIKI

Odnosi med Kitajsko in ZDA so znova zaostreni, razlog pa je v poslabšanih trgovinskih odnosih med državama, kot tudi v vprašanju spornega Južnokitajskega morja, kjer ameriške vojaške ladje še vedno prosto plujejo.

Ob zadnjem vplutju ameriškega rušilca USS McCampbell 7. januarja 2019, ki je oborožen z vodenimi izstrelki, v kitajske teritorialne vode ob otokih Xisha – kljub protestom iz Pekinga, ki zahteva suverenost na tem območju – je Kitajska odgovorila z mobilizacijo in napotitvijo mobilnih balističnih raketnih sistemov DF-26 na severozahod države.

Po poročanju kitajskih medijev, je Kitajska vojska v bližino spornih otokov napotila vsaj sedem mobilnih raketnih sistemov srednjega do dolgega dosega DF-26. Tristopenjska raketa na trdo gorivo DF-26 ima maksimalni doseg do 5.000 km. Raketa meri 14 metrov v dolžino, ima premer 1,4 m in tehta približno 20 t.

ZDA so na Kitajsko mobilizacijo balističnih raket odgovorile z vnovično napotitvijo treh strateških »nevidnih« bombnikov B-2 spirit  in 200 tehnikov ter vojakov iz letalske baze Whiteman v Missouriju v letalsko bazo Pearl Harbor – Hickam.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki