Nemčija in Španija za Airbusov projekt novega evropskega lovca

by Urednik

BO EVROPSKA UNIJA ZAVRNILA F-35 IN RAZVIJALA NASLEDNIKA EUROFIGHTERJEVEGA TYPHOONA?

Evropske vojaške (vele)sile z Nemčijo, Španijo in Francijo na čelu bodo v naslednjih desetletjih potencialni kupci novega večnamenskega bojnega letala, zato so pri evropskem letalskem in obrambnem koncernu Airbus začeli razmišljati o razvoju evropskega lovca naslednje generacije.

Zamisel se je porodila po skrhanih odnosih (vsaj po besedah sodeč) med ZDA in zvezo Nato, kot tudi zaradi številnih težav z ameriškim skupnim lovcem F-35 lightning II in posledično njegovo visoko ceno. Ob tem bodo evropske letalske sile v primeru nakupa F-35 delile tehnologijo z Američani, ki so od začetka predsedovanja Trumpa postali veliko bolj neugoden zaveznik. Prav tako naj bi kitajski vohuni Pekingu predali številne načrte lovca F-35, ki naj bi s tem postal predvidljiv za sovražnika.

Večina evropskih vojaških pilotov zdaj leti z lovci F-16, Eurofighter typhoon in Panavia tornado, vendar države uporabnice že gledajo v prihodnost in se ozirajo za sodobnejšimi bojnimi letali, ki bi lahko enakovrednejše parirala ruskim, kitajskim in tudi ameriškim lovcem 5. generacije.

Španija in Nemčija naj bi tako že začeli pripravljati (finančna) sredstva za morebiten razvoj vseevropskega bojnega letala, poroča Deutsche Welle. Predsednik obrambnega oddelka Airbusa (EADS) Fernando Alonso je ob tem dejal, da upa, da bodo tudi drugi igralci v prihodnosti prispevali k visokim začetnim stroškom zasnove evropskega bojnega letala prihodnosti.

Novo letalo bi tako nastalo na temeljih Evropske unije, ki je s svojimi 28 članicami dovolj velika za razvoj in financiranje novega lovca prihodnosti. Prav skupen razvoj in uporaba istega tipa letala pa bi tudi močno racionalizirali stroške uporabe letal na ravni EU.

Že sedaj članice Evropske unije uporabljajo veliko različnih vrst letal, nekatere pa imajo tudi že prve najsodobnejše lovce 5. generacije F-35 oziroma jih bodo imele v bližnji prihodnosti. V programu Joint Strike Fighter oziroma lovca F-35 iz Evrope sodelujejo Danska, Italija, Nizozemska, Norveška, Velika Britanija in Turčija.

Airbus (EADS) je tudi 46 odstotni lastnik, BAE Systems 33 in Alenia Aermachi  21 odstotni delež proizvajalca letal Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, ki proizvaja lovce 4.+ generacije typhoon.

Airbusov poziv Franciji k sodelovanju v projektu

Medtem pa prvi mož evropskega letalskega konzorcija Airbus Fernando Alonso le nekaj dni pred pariškim letalskim sejmom poziva Francijo k sodelovanju pri razvoju novega bojnega letala, ki ga načrtujeta Španija in Nemčija kot naslednika Eurofighterjevega bojnega letala 4.+ generacije typhoon.

Kot pravi, resnično upa v udeležbo Francije v tem projektu in meni, da mora Evropa to storiti, saj po njegovem mnenju ni prostora za dva ali celo tri projekte bojnega letala v Evropski uniji. Zamisel o skupnem evropskem projektu bojnega letala je prvič vzniknila pred skoraj 35 leti, toda Nemčija in Francija sta se na poti k temu cilju ’razdružili’: Nemčija se je pridružila Veliki Britaniji, Italiji in Španiji pri projektu Eurofighterjevega typhoona, Francija pa se je odločila za Dassault Aviationov projekt bojnega letala rafale. Po izstopu Velike Britanije iz EU je povabilo Alonsa rezervirano le za članice unije, ker naj bi ne bili jasni prihodnji odnosi Londona z Brusljem.

Francija je pri bojnih letalih doslej ohranjala tradicijo samostojnega snovanja, razvoja in proizvodnje, pred desetletjem pa se je kljub vsemu pridružila večnacionalnemu projektu  brezpilotnega nevrona in bilateralnemu projektu Prihodnji bojni letalski sistem  z Veliko Britanijo. In kot meni Alonso, je zdaj čas za Evropo, da se odloči zgraditi nekaj skupnega, kar bi bilo dostopno vsem (v Evropi).

Pripravila: A. Knific, B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki