Nemčija preprečuje prodajo helikopterjev Uzbekistanu in orožja Libanonu

by Urednik

NEMČIJA BLOKIRA FRANCOSKE PROIZVAJALCE PRI IZVOZU OROŽJA

Nemška vlada naj bi iz političnih razlogov blokirala načrte proizvajalca Airbus Helicopters (prej Eurocopter) da dobavi Uzbekistanu vojaške helikopterje AS532 cougar in AS550 fennec, so zapisali pri francoskem časopisu La Tribune, ki se sklicuje na več njihovih virov.

Evropski Airbus Helicopters (prej Eurocopter), ki ima svojo tovarno v provinci Marseille v Franciji, je leta 2013 z Uzbekistanom podpisal pogodbo za dobavo šestih vojaških transportnih helikopterjev AS532 cougar in deset lahkih helikopterjev AS550 fennec v vrednosti približno 230 milijonov dolarjev (180 milijonov evrov). Uzbekistanske letalske sile sedaj uporabljajo helikopterje ruske izdelave Mi-8/17 (64 helikopterjev), Mi-24 (51), Mi-6 (27) in Mi-26 (1).

Časopis La Tribune poroča tudi o tem, da Nemčija zaradi političnih razlogov zavira tudi številne druge pogodbe francoskih proizvajalcev orožja, ki so v svojih oborožitvenih sistemih uporabili nemške komponente oz. jih razvili skupaj z nemškimi podjetji. Tako Nemčija francoskemu podjetju MBDA ne dovoli prodaje Katarju protioklepnih raketnih sistemom MILAN (prav Katar oz. Libija naj bi rakete MILAN F2 dobavila sirskim upornikom), podjetje Renault Trucks Defense Libanonu ne sme prodati pehotnih oklepnih vozil VAB mark III 6×6 v vrednosti 3 milijarde dolarjev (prispevala Savdska Arabija), ker so komponente menjalnika nemškega izvora. Prav tako je Nemčija preprečila Libanonu nakup 43-ih tankov leopard 1A5, ki jih prodaja Belgijska vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

.

SORODNE NOVICE:

Belgijska vojska se je odpovedala tankom, leoparde 1A5 bo prodala

Belgija se je kot druga država v Evropi odločila, da v svoji vojski ne bo več imela glavnih bojnih tankov, temveč raje lažja in bolj mobilna oklepna vozila Mowag piranha III s topom kalibra 90 mm.

Teroristične skupine v Siriji uporabljajo nemške rakete

Uporniška Svobodna sirska vojska (FSA) in različne teroristične skupine, ki skupaj želijo strmoglaviti sirsko vlado, imajo nemško-francoske rakete.

Povezani članki