Nemčija v Estonijo poslala “do zob” oborožene eurofighterje

by Urednik

LUFTWAFFE BODO AIR POLICING NAD BALTIKOM IZVAJAL S POPOLNOMA OBOROŽENIMI EUROFIGHTERJI

Nemške letalske sile (Luftwaffe) so skupaj z Madžari s 1. septembrom 2015 prevzele naloge nadzora zračnega prostora (Air Policing) baltskih držav, vendar pa nemški lovci Eurofighter typhoon prvič od začetka ukrajinsko-ruske krize patruljirajo v polni oborožitvi.

V tokratni izmeni baltskega “air policinga” so Madžarske letalske sile s štirimi lovci JAS-39C gripen, ki bodo do konca decembra 2015 nameščeni v litvanski letalski bazi Siauliai, in Nemške letalske sile s štirimi lovci Eurofighter typhoon v estonski zračni bazi Ämari.

V nasprotju z obdobjem september – december 2014, ko je Nemčija skupaj z Nizozemsko varovala baltski zračni prostor, bodo tokrat nemški lovci vzletali polno oboroženi. Za spopad v zraku z morebitnim sovražnikom nad Baltikom so nemški typhooni oboroženi s topom Mauser BK-27 (27 mm), raketami zrak-zrak kratkega dosega (IR) AIM-9L sidewinderin radarsko vodljivimi raketami srednjega dosega AIM-120 AMRAAM, kakor tudi elektronskim obrambnim sistemom s toplotnimi vabami.

Zakaj se je Nemška vojska odločila za uvajanje popolnoma oboroženih vojaških letal na območju, je obrazložil inšpektor Luftwaffe Karl Müllner: “To ni orodje za stopnjevanje. To je samo orodje, da lahko pariramo (možnemu sovražniku). In to je tudi orodje za motivacijo vojakov, ki sodelujejo v aktivnostih (zračnega nadzora).”

Kljub besedam nemškega predstavnika, da ne gre za namestitev popolnoma oboroženih lovcev eurofighter v bližino ruske meje zaradi stopnjevanje krize, pa Rusija to potezo razume drugače. Ruski mediji poročajo, da NATO s to potezo nedvoumno pošilja vojaški signal v Rusijo. Po ruskem mnenju Nemčija s tem že uresničuje namero o kopičenju orožja v bližini Rusije in širjenju vojaške prisotnosti Severnoatlantskega  zavezništva v vzhodni Evropi. Ob tem dodajajo, da vse tri baltske države izkoriščajo mit o “zlobni Rusiji”, ki ga imajo za priročen izgovor za povečevanje Natove prisotnosti v regiji.

Evropske in Ameriške letalske izvajajo tako imenovani air policing nad Baltikom v okviru Severnoatlantskega zavezništva od leta 2004, ko so se zvezi Nato priključile Latvija, Estonija in Litva. Nobena izmed baltskih držav namreč nima zadostnega števila prestrezniških bojnih letal, saj vsaka država članica po direktivi zavezništva za nadzor svojega zračnega prostora potrebuje vsaj eno eskadriljo (12) lovcev.

Pri varovanju slovenskega zračnega prostora se v zadnjih letih izmenjujeta sosednji državi Italija in Madžarska (podobno želi tudi Hrvaška s popolnjeno floto lovcev MiG-21), medtem ko se pri zračnem varovanju Litve, Latvije in Estonije izmenjuje precej večje število držav.

Pripravil: A. Knific, foto: Luftwaffe

Povezani članki