Nemška mornarica prizemljila polovico svojih helikopterjev

by Urednik

NEMŠKA VOJSKA ZARADI RAZPOK PRIZEMLJILA HELIKOPTERJE SEA LYNX

Nemška mornarica je morala prizemljiti floto 22-ih helikopterjev Westland sea lynx Mk88 zaradi odkritja 22 centimetrov dolge razpoke na enem izmed njih, je sporočilo nemško obrambno ministrstvo.

Za prizemljitev flote mornariških helikopterjev Westland sea lynx so se odločili po tem, ko so na krovu fregate Lübeck na repu enega iz helikopterjev tega tipa našli razpoko. Pri podrobnejšem pregledu so podobne napake kasneje našli tudi na drugih helikopterjih sea lynx iz flote Nemške mornarice.

Petnajst večnamenskih vojaških helikopterjev so prizemljili, medtem ko jih je bilo šest ravno sredi rutinskega vzdrževanja. Bundeswehr (Nemška vojska) se je že posvetovala s proizvajalcem helikopterja Airbus Helicopters (prej AgustaWestland) kako trajno popraviti napako. Popravilo celotne flote naj bi izvedli do začetka leta 2015, ko bodo helikopterji sea lynx ponovno vsi operativni, je dejal predstavnik nemškega ministrstva.

Nemška fregata Lübeck (F224) razreda Köln, ki v dolžino meri skoraj 110 metrov in je oborožena s torpedi in protipodmorniškimi raketami, je trenutno na evropski protipiratski misije Atalanta na območju Afriškega roga, na njej pa običajno delujeta dva  helikopterjev Westland sea lynx Mk88. Nemška mornarica je že sporočila, da bodo nemški manjko mornariških helikopterjev med misijo Atalanta nadomestili s helikopterjih na vojaških ladjah drugih sodelujočih mornaric.

Nemška mornarica ima v svoji helikopterski floti 21 helikopterjev Westland WS-61 Sea King in 22 helikopterjev Westland sea lynx Mk88, ki jih v prihodnjih letih nameravajo nadomestiti z že naročenimi 18-imi helikopterji NH90 NFH (NATO Frigate Helicopter), razvitimi za protipodmorniško in protiladijsko bojevanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nemški palubni helikopter sea lynx med dostavo marincev

Povezani članki