Nemška vojska bo dobila 7 helikopterjev H145

by Urednik

POSODOBITEV NEMŠKE HELIKOPTERSKE FLOTE ZA ISKANJE IN REŠEVANJE

Nemška vojska (Bundeswehr) bo v letu 2020 v uporabo dobila sedem helikopterjev H145 za operacije iskanja in reševanja (SAR), ki bodo zamenjali zastarele ameriške Bell UH-1D.

Zvezni urad Bundeswehra, ki skrbi za nabavo vojaške opreme in orožja, je sporočil, da so pri evropskem proizvajalcu Airbus Helicopters naročili 7 helikopterjev H145 za naloge iskanja in reševanja (SAR), kot tudi za nacionalno uporabo v primeru letalskih nesreč, poplav, požarov,… Vrednost sklenjenega posla ni znana, ocenjuje pa se, da bodo za vsak helikopter H145 odšteli okoli 10 milijonov dolarjev.

Nemško obrambno ministrstvo se je za nakup Airbusovih helikopterjev za iskanje in reševanje odločilo tudi zaradi poenotenja helikopterske flote in zniževanja stroškov servisiranja. Nemške oborožene sile namreč že uporabljajo helikopterje H135 (prej Eurocopter EC135), H145 (prej Eurocopter EC145) in H215M (prej Eurocopter AS532).

Z novimi helikopterji za iskanje in reševanje H145 bodo zamenjali stare helikopterje UH-1D. Slednje so po licenci sestavljali v nemškem podjetju Dornier, ki je med letoma 1967 in 1981 sestavil 352 helikopterjev UH-1D. Uporabljali so jih nemške kopenske enote in letalske sile kot večnamenske helikopterje in za naloge iskanja in reševanja (SAR).

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

Povezani članki