Nemška vojska uspešno preizkusila zaščitna sistema MASS in NavGuard

by Urednik

Nemška vojska, Rheinmetall in  podjetje ELTA iz sklopa Izraelska letalska industrije (IAI) so uspešno preizkusili ladijska zaščitna sistema MASS in NavGuard. Poskuse so opravili na nemški obali na Baltiku konec oktobra lani, vanjo pa so bili poleg Nemške mornarice vključeni tudi pripadniki  2. čete 92. mehaniziranega pehotnega bataljona, nemške enote, nameščene v Munstru.

Preizkušanje je potekalo po scenariju asimetričnega vojaškega spopada,osrednja naloga pa je bila zaščita mornariških enot pred nevarnostjo, ki bi jo lahko povzročile kopenske sile nasprotnika, oborožene s pasivno vodenimi raketnimi izstrelki. V tem delu so pripadniki pehotne enote Nemške vojske sodelovali v vlogi agresorskih sil. Vse skupaj je potekalo na vadišči Todendorf, »agresorske sile« pa so Nemško vojno mornarico napadle s protioklepnimi raketnimi sistemi MILAN. »Cilj« je bila protiminska ladja HL 352 Auerbach v zalivu Hochwahter.

Za obrambo pred opisanimi oborožitvenimi sistemi je bila  minolovka opremljena z Rheinmetallovim večstrelivnim »mehkim« ubojnim sistemom (MASS – Multi Ammunition Softkill System) v verziji z integrirano senzorsko enoto. Sistem MASS-ISS je opremljen z različnimi senzorji za zaznavanje radarske, laserske in elektrooptične grožnje (radarsko, lasersko ion elektrooptično vodenimi izstrelki). Zadnji v tem sklopu je inovativni radarski detekcijski sistem ELTA NavGuard, ki aktivno opozarja posadko na prihajajoče rakete in vodene izstrelke.

Nemška mornarica testira sistem MASS

Po scenariju preizkusa je sistem NavGuard zaznal pasivno vodeni raketni izstrelek MILAN takoj po lansiranju in podatek posredoval sistemu oborožitveni enot – sistemu MASS. Izziv je bil dvojen: zagotoviti dejansko zaznavanje pasivno vodenega, zelo majhnega raketnega izstrelka in ga uničiti v ekstremno kratkem časovnem obdobju vsega 14 sekund. To  je bil torej celoten čas  za detekcijo izstrelka, alarmiranje, namerjanje in sestrelitev izstrelka MILAN. Nič manj kot v petih poskusih je sistem NavGuard zaznal izstreljeno raketo in zatem sprožiti protiukrep. Razvojniki in proizvajalci so rezultate ocenili kot odlične in napovedali še en uspešen ukrep in uspešno tehnologijo v boju proti asimetričnim grožnjam.

Rheinmetall načrtuje, da bo sistem MASS-ISS integriran z NavGuardom pripravljen za operativno uporabo že prihodnje leto.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

VIDEO: Testiranje zaščitnih sistemov MASS in NavGuard

 

Povezani članki