Nesreča ameriškega konvertiplana MV-22 osprey na Havajih

by Urednik

OB “TRDEM PRISTANKU” UMRL AMERIŠKI MARINEC, 21 POŠKODOVANIH

V nedeljo 16. maja 2015 je vod ameriških marincev med usposabljanjem doživel “trd pristanek” s konvertiplanom MV-22 osprey, pri tem se je poškodovalo vseh 22 marincev na krovu, en od njih pa je nato umrl. Nesreča se je zgodila v letalskem oporišču Bellows na havajskem otoku Oahu.

Med usposabljanjem pripadnikov Ameriških marincev so trije ospreyi leteli v nizki formaciji, ko je okoli 11.40 ure eden od letalnikov letel čisto blizu površja in dvigoval prah s tal. Le nekaj sekund za tem so opazili ogenj, so poročali očividci. O izbruhu požara je poročala tudi ameriška vojska, vendar še ni znano, ali je zagorelo pred trčenjem s tlemi ali po tem.

Pentagon bo šel naprej s svojo načrtovano uvajanje Ospreys do Yokota Air Base v zahodnem Tokiu kljub smrtonosni nesreči enega od letal s premičnim rotorjem na Havajih, je dejal tiskovni predstavnik ponedeljek.

Nova nesreča konvertiplana V-22 osprey je že sprožila ugibanja, ali bo Pentagon preklical pred nekaj dnevi sprejeto odločitev, da z začetkom leta 2017napoti eskadriljo teh letalnikov v letalsko bazo Yokota v bližini Tokia na Japonskem.

Na novinarski konferenci tiskovni predstavnik Pentagon Steve Warren dejal, da nesreča ne bo vplivala na načrtovano napotitev konvertiplanov MV-22 osprey v Yokoto in da trenutno “ni nobenih načrtov, da bi spremenili svoje letalske operacije na Japonskem ali kje drugje.”

Japonski obrambni minister Nakatani je sporočil, da bo glede usode letalnikov s premikajočima rotorjema počakal na poročilo ZDA, medtem pa je guverner japonskega otoka Okinawa Takeshi Onaga pozval, da prizemljijo 24 ospreyev, ki delujejo na tem otoku. Japonska se že več let zanima za nakup konvertiplanov V-22 osprey, govora je bilo o več kot 20 letalnikih tega tipa (do leta 2020), konec leta 2014 pa so odobrili sredstva za nakup prvih petih.

Konvertiplan V-22 osprey, ki so jih v več različicah izdelali že več kot 200, je imel veliko težav tekom svoje zgodovine. V nesrečah z ospreyi je do do sedaj umrlo že 31 ljudi, največ med testnimi poleti  leta 1992 in 2000. Prav aprila 2000 se je zgodila najbolj tragična nesreča konvertiplana MV-22, potem ko je v strmoglavljenju med usposabljanjem v Arizoni umrlo 19 marincev. Ameriški marinci so takrat prizemljili preostalih 11 letalnikov, v aktivno službo pa so ospreye vrnili šele leta 2007.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube, Military Photos

Povezani članki