Nesreča letalske legende z letalom P-51D mustang

by Urednik

V ZDA STRMOGLAVILO LETALO P-51 MUSTANG IZ 2. SVETOVNE VOJNE

V mesecu dni so imeli težave trije legendarni P-51 mustangi iz druge svetovne vojne, v enem sta v nesreči v ZDA žal umrla legendarni pilot Vlado Lenoch in njegova sopotnica.

Nadarjeni in občudovani pilot Vlado Lenoch, ki je sloves pridobil na številnih nastopih na letalskih mitingih in prireditvah po vseh Združenih državah Amerike, se je ponesrečil zadnjo nedeljo (16.7.2017) z letalom P-51D mustang, z njim pa je letela še letališka menedžerka Bethany Root. Ponesrečila sta se v Atchinson Countyju v državi Kansas, potem ko sta vzletela z letališča Amelia Earhart. Vlado Lenoch jih je imel 64, Bethany Root pa 34.

Vlado Lenoch je bil zelo izkušen pilot s številnimi nastopi na javnih letalskih prireditvah, inštruktor in komercialni pilot, leteti pa je začel leta 1970, ko jih je imel 17. V letalsko knjižico je imel vpisanih nešteto tipov letal, s katerimi je letel, med drugim je bil tudi inštruktor na letalu Boeing 747, še do nedavnega pa je letel kot pilot poslovnega letala Cessna citattion. Lenoch je bil poročen in je zapustil ženo ter tri otroke. Bethany Root je bila zaprisežena ljubiteljica letalstva, zaposlena na letališču Amelia Erhart, s katerega sta z mustangom poletela v prezgodnjo smrt.

Zanimivo, da je bila to v mesecu juliju že tretja nesreča, v kateri je bil udeležen P-51 mustang. Dve sta se pripetili na prireditvi Leteče legende v angleškem Duxfordu. Z letalom P-51B mustang z imenom ”Berlin Express” s pokrovom kabine, ki jo je zasnoval Malcolm Hood. Med nastopom so imeli težave prav s (posebnim) pokrovom pilotske kabine (to so zasnovali zaradi boljšega pregleda iz kabine, kot jo je imel kapljičasti pokrov pilotske kabine P-51) med hitrim preletom na majhni višini. Pokrov kabine je med letom odpadel, pilot Nick Grey pa je kljub temu uspel pristati brez vsakršnih poškodb. Tik pred tem letom je z istim letalom pilot Lee Lauderbeck preletel Atlantik. Gre za legendarnega mustanga, ki je ‘lovil’ nemškega Messerschmitta Bf109G okoli Eiflovega stolpa v Parizu in ga zatem tudi sestrelil med 2. svetovno vojno.

Druga nesreča s P-51D se je prav tako zgodila v Duxfordu med omenjenim srečanjem letalskih legend. Mustang z imenom ‘Miss Velma’ je zasilno pristal na trebuhu na polju v bližini letališča v Duxfordu. Kot so zatrdile priče, je letalo zasilno pristalo na njivi, ko se je z njega zaslišal ‘glasen pok’, medtem ko se je približevalo letališki stezi v zaključnem krogu pred pristankom. Letalo je utrpelo nekaj poškodb, pilot pa je izstopil iz kabine nepoškodovan. ‘Dogajalo’ pa se je še tudi kasneje, po tem zasilnem pristanku mustanga, saj ga je (desno krilo) med vleko po cesti na letališče še dodatno poškodoval vlačilec.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, TheAviationist

Povezani članki