Nesreča lovca F-16D Thunderbirds v Ohiju

by Urednik

NOVA NESREČA LETALA F-16 AKROBATSKE LETALSKE SKUPINE THUNDERBIRDS

Minuli petek (23. junija 2017) je na mednarodnem letališču Dayton v ameriški zvezni državi Ohio po pristanku nesrečo doživel ameriški dvosedežni lovec F-16D iz akrobatske letalske skupine Thunderbirds, ki je del Ameriških letalskih sil (USAF).

V nesrečo udeleženi lovec F-16D fighting falcon iz akrobatske letalske skupine Thunderbirds uporabljajo predvsem za usmerjanje nastopajoče skupine, polete eminentnih gostov in ni del skupine, ki leti v formaciji na letalskih mitingih ter prireditvah.

Po pristanku, ko je pilot s kopilotom (po nekaterih informacijah naj bi šlo za enega od članov tehnične ekipe) pristal na vzletno-pristajalni stezi po prvem spoznavnem poletu (ogled terena pred prvimi poleti v formaciji), je letalo zdrsnilo s steze in se preobrnilo na glavo. O hujšij poškodbah obeh članov posadke niso poročali. Thunderbirdsi so se sicer pripravljali na letalski miting, ki je potekal na letališču Dayton.

O vzrokih za nesrečo, ki se je zgodila nekaj čez 12.00, ne poročajo. Nekateri namigujejo, da naj bi bilo v tistem času na širšem območju mednarodnega letališča Dayton nevihtno vreme z močnim dežjem, strelami in močnimi sunki vetra.

To je že druga nesreča kakega letala iz akrobatske letalske skupine Thunderbirds v slabem mesecu dni, potem ko je en lovec F-16 strmoglavil na polje v bližini letalske baze Peterson 2. junija 2017. Pilot se je takrat vračal s skupinskega preleta ob podelitvi diplom pripadnikom Ameriških letalskih sil v Colorado Springsu. Vzrok za nesrečo letalo F-16CM z oznako 6 naj bi se skrival “v okvari sprožilca plina in nenadzorovanim dodajanjem plina”.

Pripravil: A. Knific, foto: Youtube

Povezani članki