Neuspešna indijska nadgradnja bojnih letal jaguar

by Urednik

INDIJSKE LETALSKE SILE S POSODOBLJENIMI JAGUARJI ŠELE PO LETU 2019

Načrt Indijskih letalskih sil, da bi posodobili svojo staro floto angleško-francoskih lovskih bombnikov Sepecat jaguar z naprednimi raketami, motorji in elektroniko se je izjalovil, potem ko je program modernizacije obtičal zaradi težav z razvojem komponent.

Indija je začela postopek nadgradnje bojnih letal jaguar v standard DARIN III(Display Attack Ranging Inertial Navigation) v letu 2009, načrtovali pa so nadgradnjo 61 letal od skupno 148 ( 117 enosedov IM/IS in 31 dvosedov IB).

Indijske letalske sile (IAF) so želele s to nadgradnjo več kot štiri desetletja staro letalo (predstavitev leta 1973) preoblikovati v sodobno bojno letalo z zaslonom na sprednjem steklu, napredno letalsko elektroniko, avto-pilotom in novimi oborožitvenimi sistemi.

Prvi prototip lovca jaguar DARIN III, ki ga je posodobilo podjetje Hindustan Aeronautics, je začel leteti novembra 2012, vendar so bili rezultati daleč od zadovoljivih. Indijske letalske sile so načrtovale, da bodo prvega moderniziranega jaguarja dobili decembra 2012, vendar ga niso, saj naj prototip ne bi izpolnil pričakovanj.

Neimenovan vir je za časopis India Today dejal, da se vidiki oblikovanja in razvoja nadgradnje letal ne ujema s tem, kar je bilo predvideno. Posledica tega je, da je dokončanje programa posodobitve letal jaguar prestavljena na kasnejši čas.

Modernizacija indijskih letal Sepecat jaguar

Tako naj Indijske letalske sile (IAF) dobile posodobljene jaguarje šele po letu 2019, čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo nadgradnja (prve serije) 61-ih letal končana do decembra 2017.

Zamuda je še dodaten korak nazaj za IAF, ki se sooča z vedno bolj nenapredno floto svojih bojnih letal. Poleg jaguarjiev,Indija nadgrajuje tudi lovce mirage 2000 in MiG-27, ob tem pa še vedno odlašajo z nakupom 126-ih francoskih lovcev Dassault rafale.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Letala jaguarji Indijskih letalskih sil

Povezani članki