“Nevidnega” lovca F-35 je mogoče odkriti z ruskimi radarji

by Urednik

NOVA POMANJKLJIVOST V RAZVOJU LOVCA F-35

Ruski radarski sistemi (RLS) lahko zaznajo najnovejšega ameriškega lovca 5. generacije F-35 lightning II ( JSF), je pred dnevi ameriški časopis Daily Beast.

Po mnenju nekaterih vojaških strokovnjakov, so pri oblikovanju F- 35 storili številne tehnične pomanjkljivosti, zaradi katerih je velika verjetnost, da jih odkrijejo radarski sistemi ruske in kitajske proizvodnje, katerih število stalno narašča.

Vojaški analitiki so mnenja, da sistemi za preprečevanje radarske zaznavnosti sovražnikovih radarskih sistemov, ki so nameščeni v F-35, ne morejo opravljati svoje naloge v celoti. Strokovnjaki zato dvomijo o opravičenosti porabe milijard dolarjev za program lovca F-35.

Težave s programsko opremo pri lovcu F-35 ni skrivnost. Predpostavlja se, da najnovejšega ameriškega “nevidnega” lovca zaznajo radarji, ki delujejo na mikrovalovnih frekvencah. Pri razvoju F-35 so namreč večino sil in sredstev namenili za preprečevanje radarske zaznavnosti sovražnikovih radarskih sistemov, ki delujejo v območju tri-centimetrske frekvence, na kateri delujejo letalski radarji APG-81. Po mnenju strokovnjakov, ta pomanjkljivost ni napaka v razvoju letala, temveč rezultat zahtev Pentagona.

Vendar pa so bili visokotehnološki mikrovalovni radarji za odkrivanje letal, ki uporabljajo “stealth” tehnologijo, definirani že na samem začetku razvoja programov za razvoj “nevidnih” letal. Tako je že leta 1983 Lincolnov laboratorij, ki je del inštituta MIT (Massachusetts Institute of Technology), naročil radar za simulacijo sovjetskega sistema za zgodnje opozarjanje 5N84A defense-14, ki deluje v mikrovalovnem območju. Nekateri strokovnjaki so izrazili začudenje, da pri snovanju lovca F-35, te izkušnje niso upoštevali.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

NEVIDNI – lovci 5. generacije, P.I. december 2012

27/12/2013

NEVIDNI – lovci 5. generacije, posebna izdaja revije Obramba podrobno predstavlja letala: F-22 raptor, T-50 PAK-FA, F-35 lightening II, J-20 čen gdu.

Povezani članki