Nikaragva namerava kupiti ruske lovce MiG-29

by Urednik

NIKARAGVA POTREBUJE NOVE LOVCE ZA BOJ Z NARKOKARTELI

Tiskovni predstavnik Vojske Nikaragve general Adolfo Zepeda je sporočil, da Nikaragva namerava kupiti ruske lovce MiG-29, ki bi jih potrebovali za boj proti trgovini z drogami na obalnih območjih države. Zepeda je dodal, da se bodo nova bojna letala uporabljala za obrambne namene in ne za zračne napade, saj Nikaragva noče “ustvarjati kakršne koli vojaške grožnje svojim sosedam v regiji”.

Novi lovci bi se uporabljali predvsem za patruljiranje 75.000 kvadratnih kilometrov velikega (spornega) območja v zahodnem Karibskem morju, ki je vse do razsodbe haaškega sodišča novembra 2012 pripadalo Kolumbiji. Zdaj Nikaragva namerava sprejeti dodatne ukrepe v tej regiji za boj proti trgovini z drogami.

Meddržavno sodišče v Haagu je namreč 19. novembra 2012, sprejelo sklep, po katerem je 120 kvadratnih kilometrov z nafto bogato sporno oceansko območje, v katerem ležijo San Andres, Providencia in Santa Catalina, pripadlo Nikaragvi. Kolumbija, ki se je dolgo borili za to področje, je zavrnilo to odločitev in uradno preklicalo sporazum Bogota pakt iz leta 1948, ki priznava Meddržavno sodišče (ICJ – International court of justice) kot institucijo za iskanje mirnih rešitev tovrstnih konfliktov. Zaradi tega so se močno poslabšali odnosi med Kolumbijo in Nikaragvo, napoved nakupa novih lovcev MiG-29 za potrebe Letalskih sil Nikaragve pa prinaša še večji zaostritev odnosov. Mornarici obeh držav vseskozi tudi pošiljata svoje vojaške ladje na spornem območju.

Letalske sile Nikaragve (Fuerza Aérea de la Guardia Nacional) imajo v svoji floti sedaj le nekaj propelerskih in transportnih letal Cessna ter Antonov. Imajo pa kar 25 ruskih bojnih transportnih helikopterjev Mil Mi-17 hip H.

Že v preteklosti so sicer večkrat želeli kupiti tudi nadzvočna bojna letala (mirage, MiG,…), vendar so vedno naleteli na prepreke – predvsem ZDA so opozarjale zaveznice pred morebitno prodajo modernih lovcev  Nikaragvi in sosednjim državam. Na drugi pa imajo Kolumbijske letalske sile v svoji floti 24 izraelskih lovcev IAI kfir, 24 brazilskih trenažnih bojnih letal Embraer EMB-314 (A-29B)super tucano in Embraer EMB-312 (AT -27) tucano.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki