Nikaragva z dvema novima ladjama stan patrol 4207

by Urednik

NOVI PATRULJNI LADJI ZA MORNARICO NIKARAGVE

Mornarica Nikaragve je v aktivno službo dobila dve novi plovili nizozemskega proizvajalca Damen Shipyards stan patrol 4207. Plovila so predali v prostorih mornariških sil v pristanišču El Bluff na karibski obali, potem ko sta pripluli iz ladjedelnic Damen na Nizozemskem pod poveljstvom nikaraških posadk.

Novi plovili sta označeni s št. 409 in št. 411 ter poimenovani Soberanía I (suverenost I) in Soberanía II. Nikaragva je 42-metrski plovili naročila decembra 2017. Mornariške sile načrtujejo uporabo ladij za zaščito celinskega pasu države in izvajanje nadzornih protitihotapskih nalog.

Nizozemska ladjedelniška skupina Damen načrtuje in izdeluje široko paleto plovil, vključno s številnimi patruljnimi plovili, splošno znanimi kot patruljna plovila Damen stan. Njihova zasnova vključuje štirimestno kodo, kjer sta prvi dve števki dolžina plovila v metrih, drugi dve števki pa njegova širina: Damen stan 4207 – dolžina 42 in širina 7 m. Več kot ducat držav ima razred plovil, ki temeljijo na zasnovi patruljnih ladij tega nizozemsklega ladjarja. Patruljne ladje razreda sentinel Obalne straže ZDA so na primer zasnovane na zasnovi patruljnega plovila Damen stan 4708 in so dolge 47 in široke 8 m.

Osnovni modeli patruljnih ladij Damen stan ne vključujejo orožja in senzorske opreme. Načrti so bili prilagojeni plovilom za opravljanje dolžnosti pregledov in za ribiške in okoljsko patruljiranje. Sanjay Badri-Maharaj iz Inštituta za obrambne študije in analize je navedla, da opremljanje z avtomatskim artilerijskim orožjem in vojaškimi senzorji ameriške izvedenke plovila razreda sentinel povečalo stroške na plovilo z 20 milijonov USD na 65 milijonov USD.

V zadnjih letih je nizozemski ladjar Damen razvil patruljna plovila razreda stan, ki temeljijo na njihovi zasnovi premca sea axe. Plovila dizajna stan 4207 so 42,8 metra (140 ft) patruljna plovila. Plovila različnih dolžin (od 42 do 48 m) dosegajo hitrosti do nekaj več kor 40 km/h – 22 do 24 vozlov.

Pripravil: B. Knific, foto: Damen

Povezani članki