Nizozemska želi kupiti še 17 helikopterjev Boeing CH-47F chinook

by Urednik

NIZOZEMCI PODPISALI NAKUP LOVCEV F-35 IN POKAZALI ZANIMANJE ZA NOVE CHINOOK-E

Nizozemska želi svojo vojaško helikoptersko floto modernizirati  z nakupom 17-ih transportnih helikopterjev Boeing CH-47F chinook v vrednosti več kot 1 milijardo USD, je prišlo na dan ob podpisu nakupne pogodbe za 8 nevidnih lovcev F-35A lightning II te dni v Washingtonu (več o tem smo poročali v spodnjem članku).

Iz Pentagona so sporočili, da se z Nizozemsko dogovarjajo za novo prodajo oborožitvenih sistemov, posel pa vključuje transportne helikopterje CH-47F chinook  in pripadajočo opremo, rezervne dele, usposabljanje pilotov in tehnikov ter logistično podporo,  ocenjena vrednost pogodbe pa je 1,05 milijarde dolarjev.

Boeingovi helikopterji CH-47F chinook bi izboljšali zmožnosti Nizozemske vojske, ki imajo sedaj v svoji floti že 17 helikopterjev  CH-47D/F, še tri pa že naročene. Ob tem so dva letalnika tega tipa izgubili v Afganistanu. Uporabljajo jih za prevoz vojakov, medicinsko evakuacijo, transport manjših letalnikov, padalske naloge, iskanje in reševanje, pomoč ob nesrečah, gašenje požarov in pomoč pri gradnji. Dolgoročno naj bi 17 novih helikopterjev dopolnilo obstoječo floto CH-17  in sčasoma nadomestila zastarele CH-47D (skupaj 11, dva strmoglavila).

Helikopter Boeing CH-47F chinook

V 1960-ih letih je na razpisu za novi transportni helikopter Ameriške kopenske vojske zmagal Vertolov (sedaj del podjetja Boeing) helikopter CH-47 chinook, ki lahko deluje tudi v najtežjih vremenskih razmerah in višinskih. Konstrukcija novega letalnika je bila za tisti čas izredno nenavadna – nasproti vrteča se rotorja sta bila postavljena nad trup spredaj in zadaj. Motorja spredaj in zadaj tako nosita prostorno 10 m dolgo kabino, v katero gre do 50 vojakov oz. 24 nosil za ranjence.

Prvi CH-47 chinook  je vzletel leta 1961, že čez nekaj let pa so bili te helikopterji zelo pogosto uporabljani za transportiranje vojakov v Vietnamu, kakor tudi za prevoz artilerijskih orožij, streliva, za izvlačenje sestreljenih letal in podobno. Prav v Vietnamski vojni je helikopter CH-47 chinook dokazal vse svoje manevrske prednosti in zmogljivosti. V naslednjih desetletjih so helikopter večkrat posodobili in razvili več različic – vse do sedanje z oznako F. Različica za prevoz specialnih enot CH-47E omogoča polet dolg kar do 6 ur, saj ga v zraku lahko oskrbi z gorivom iz letalo C-130 hercules. Do sedaj so sestavili že več kot 1.200 helikopterjev CH-47 chinook v več kot 15 različicah, uporabljajo pa ga v 26 državah po vsem svetu.

Pripravil: A. Knific, B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Nizozemska odobrila naročilo prve serije osmih lovcev F-35

Nizozemski parlament je konec februarja 2015 potrdil naročilo za prvo serijo osmih lovcev Lockheed Martin F-35A Lightning II, ki naj bi jih prejeli v letu 2019.

Belgija in Nizozemska nad ISIS z lovci F-16?

Iz dveh članic Beneluksa – Belgije in Nizozemske – so v četrtek 18. septembra prišla sporočila, da bi lahko njuni vojski z lovci F-16 sodelovali pri napadu na pripadnike militantne skupine ISIS.

Povezani članki