Nobena jurišna puška ne ustreza zahtevam Nemške vojske

by Urednik

NADALJEVANJE TEŽAV Z OROŽJEM V NEMŠKI VOJSKI

Nobeno od testiranih strelnih orožij, predvidenih za zamenjavo jurišnih pušk H&K G36, ne ustreza novim standardom Nemške vojske, je v notranjem (tajnem) poročilu zapisalo nemško obrambno ministrstvo, so razkrili pri časopisu DieWelt.

Notranje poročilo o preizkusu novih potencialnih jurišnih puškah Bundeswehra se je “znašlo” pri novinarjih nemškega časopisa in tako še globje razkriva (obstoječe) težave z nakupi orožja nemškega obrambnega ministrstva.

Prvi preizkusni testi novih jurišnih pušk so pokazali, da noben od modelov, ki so jih predstavili ponudniki, ne ustreza novim standardom nemških oboroženih sil. V notranjem poročilu so zapisali, da “v nasprotju s pričakovanji predstavljene puške niso izpolnile zahtev”. Nemško obrambno ministrstvo je zato pozvalo proizvajalce, da do 15. februarja 2019 izboljšajo svoje jurišne puške in odpravijo napake. Nemški časopis ne razkriva, kateri proizvajalci in s katerimi puškami nastopajo na razpisu.

Nemška vojska sicer načrtuje nakup 120.000 novih jurišnih pušk v vrednosti okoli 290 milijonov dolarjev, skupaj s strelivom, rezervnimi deli, opremo, testiranji … pa naj bi bil projekt vreden kar 463 milijonov dolarjev. Preložitev razpisa in dodatna testiranja pa naj bi nemške davkoplačevalce veljale dodatnih 900.000 USD. Obstaja sicer tudi možnost, da bodo ponovili celoten razpis in ga objavili za puške s standardnim – 5,56 mm – in z večjim kalibrom 7,62 mm, kakršnega potrebujejo nekatere enote.

Nemčija se je za zamenjavo jurišnih pušk G36 odločila v začetku leta 2017 po vrsti pritožb zaradi nezadostne natančnosti v ekstremnih (vročih) vremenskih pogojih (v Afganistanu), oziroma ko je pregreta (po velikem številu zaporednih strelih). Proizvajalec Heckler & Koch je sicer vse napake zavračal (češ, da streljanje ni potekalo po določenih navodilih), tudi nemško sodišče se je strinjalo s proizvajalcem in odločilo, da G36 nima pomanjkljivosti. Podrobneje smo teh težavah nemških vojakov pisali že leta 2015 v članku: Nemške težave s pregrevanjem jurišnih pušk H&K G36.

Državni revizorji so prav tako postavili pod vprašaj prodorno moč (naboja) puške in trdijo, da strelno orožje ne izpolnjuje zahtev Bundeswehra, kot je določeno v RFP. V skladu z dopisom BAAINB so potencialni izvajalci predložili samo puško z nabojem v kalibru 5,56 mm, medtem ko nekatere sile potrebujejo puške z naboji kalibra 7,62 mm. Če to potrdijo še vojaški načrtovalci, bi se lahko razpis spremenil, kar zagotovo zahtevalo podaljšanje roka.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki