Norveška zaradi razpok prizemljila lovce F-16

by Urednik

NORVEŠKA NAROČILA ŠE 6 LOVCEV F-35A

Norveške letalske sile so se znašle v sila neugodnem položaju, saj so morale zaradi razpok prizemljiti velik del flote lovcev F-16, s katerimi v zadnjih mesecih zelo pogosto prestrezajo ruske bombnike, ki letijo na meji ob obali severne Norveške.

Norveško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so na večjem številu letal F-16 AM/BM v trupu pod kokpitom našli razpoke. Nekatera letala z razpokami se lahko še vedno uporabljajo, druge pa morajo najprej popraviti. Norveške letalske sile so sporočile, da bodo s preostalimi lovci F-16 uspeli ohraniti bojno pripravljenost in  še naprej sodelovali tudi pri nadzoru zračnega prostora (Air-Policing) na Baltikom.

Vojaški analitiki so se že 21. avgusta 2014 čudili temu, da lovci F-16 niso vzleteli para ruskih strateških bombnikov Tu-95 v spremstvu prestreznikov MiG-31, ki so se približevali norveškemu zračnemu prostoru južno od Barentsovega morja. Med njihovim letom v mednarodnem zračnem prostoru so ju spremljali tako britanski, danski in nizozemski lovci.

Tiskovni predstavnik Norveških letalskih sil Ivar Moen je takrat dejal: “Leteli so tako daleč od norveške obale, da ni bilo potrebno, da se jih identificira.”

Ruska letala in strateški bombniki se na nebu v bližini norveškega, danskega, britanskega, nizozemskega, ameriškega in kanadskega zračnega prostora  v zadnjih nekaj mesecih oz. letih pogosteje pojavljajo. Od leta 2007 ruski strateški bombniki redno letijo ob meji norveškega zračnega prostora na severu, ko je številka poskočila iz 13 na 47 identifikacij oz. iz 14-ih letal na 88. Identificirana ruska letala s strani norveških sile so predvsem bombniki Tupoljev Tu-95 bear in Tu-160 blackjack ter prestrezniki MiG-31.

Norveški lovec F-16 in ruski bombnik Tu-160

Norveške letalske sile imajo v svoji floti 47 lovcev F-16 AM in 10 dvosedežnih različic F-16BM, ki pa jih v prihodnjem desetletju nameravajo nadomestiti z novimi letali. Norveška namreč spada med kupce novega bojnega letala 5. generacije F-35A, potem ko so že naročili 16 letal (skupaj načrtujejo nakup do 52 letal). V začetku oktobra 2014 pa je norveška vlada zaprosila za povečanje obrambnega proračuna za leto 2015 v skupni vrednosti 1 milijarde dolarjev za nakup dodatnih šestih novih lovskih letal F-35 skupaj z dodatno opremo in storitvami.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Norveške letalske sile

Povezani članki