Nova hrvaška patruljna ladja OOB-31 Omiš

by Urednik

HRVAŠKA VOJNA MORNARICA KONČUJE TESTIRANJA NOVE LADJE

Te dni potekajo zaključna preizkušanja nove priobalne patruljne ladje Hrvaške vojne mornarice OOB-31 Omiš, ki naj bi jo od ladjedelnice Brodosplit uradno prevzeli konec letošnjega leta.

Zaključek gradnje in predaja patruljne ladje OOB-31 Omiš uporabniku (Hrvaški obalni straži) zamuja, zato se je v povezavi s to ladjo napletla kopica zgodb, ki so največkrat izražal dvome v kakovost te ladje. Po mnenju poročevalcev hrvaškega časopisa Večernji list pa skeptiki nimajo prav, saj naj bi ladja pokazala izjemne plovne zmogljivosti, več ur pa lahko pluje kar z 28 vozli. V opremi ima tudi hitri gumijasti čoln na hidroreaktivni pogon, ki pa doseže hitrost 40 vozlov (64,4 km/h).

Na krovu je 16 članov posadke, pripadnikov Hrvaške vojne mornarice, oborožena pa je s topom turškega proizvajalca Aselsan 30 mm smash, nameščenim na premcu, z njim pa upravljata dva člana posadke. S tem orožjem so že opravili preizkusna streljanja na plavajoče tarče v akvatoriju otoka Žirje. Poleg topa ima v oborožitve še dva težka Herstalova mitraljeza 12,7 mm, kakršna sta tudi na gumenjaku, ki je v krmi ladje. Ladjo bodo oborožili še s protiletalskimi raketami vrste strela.

Ta Brodosplitov prvenec v kategoriji patruljnih ladij je opremljen z avtomatskimi stabilizatorji trupa, kar mu omogoča plovbo tudi po razburkanem morju moči 6.

Če bodo zaključna testiranja uspešna, bo Hrvaška vojna mornarica še dodatno preizkusila to prototipno ladjo, potem pa naj bi v Brodosplitu izdelali še štiri sestrska plovila OOB-31.

 

Pripravil: B. Knific, foto: Brodosplit

 

Povezani članki