Nova pridobitev Indijske mornarice: letalonosilka INS Vikramaditya

by Urednik

NOVA INDIJSKA LETALONOSILKA ŽE ZASIDRANA V DOMAČI BAZI

Indijska letalonosilka Vikramaditya je konec novembra 2013 zapustila rusko ladjedelnico Sevmash in se po uspešni medoceanski plovbi in testiranjih na odprtem morju zasidrala v domicilni pomorski bazi Karwar, kjer se je pridružila Indijski mornarici.

V Indijski mornarici načrtujejo, da bodo potrebni še štirje meseci, da bo nova zmogljivost indijske mornarice popolnoma operativna, v tem času pa bodo usposobili posadko za upravljanje in vzdrževanje plovila. Na poti v Indijo je posadka skupaj z ruskimi strokovnjaki v Adenskem zalivu in Rdečem morju opravila še nekaj testiranj in s prikazanimi zmogljivostmi so bili zadovoljni tudi predstavniki indijske mornarice.

Posadko spremlja ekipa 180 ruskih strokovnjakov, predstavnikov ladjedelnice Sevmash in podizvajalcev, ki so izpeljali obnovo letalonosilke, ki je bila pred tem v ruski lasti. Zgrajena je bila za potrebe Sovjetske mornarice leta 1987 in je delovala pod imenom Baku, kasneje pa Admiral Gorshkov. Ruska mornarica jo je leta 1996 zaradi predragega vzdrževanja upokojila in nato se je leta 2004 zanjo odločila Indija. Po obnovi je letalonosilka dobila novo vzletno-pristajalno palubo z vzletnim mostom za vzletanje bojnih letal Mig-29K ter navigacijsko, komunikacijsko in radarsko opremo. 16. novembra 2013 je bil v ladjedelnici Sevmash slovesen prevzem, tako da je letalonosilka nastopila novo službo, tokrat pod indijsko zastavo in predstavlja najmočnejše plovilo Indijske mornarice, v kateri naj bi delovala vsaj tri desetletja.

Indijska letalonosilka INS Vikramaditya
Indijska letalonosilka INS Vikramaditya

To ni prva letalonosilka v sestavi Indijske mornarice. Ta še vedno uporablja leta 1950 zgrajeno britansko letalonosilko, ki je v Indijo prispela leta 1987, nadeli so ji ime INS Viraat. Sploh prva indijska letalonosilka je bila INS Vikrant, prav tako izdelana v Veliki Britaniji, njena služba je trajala od leta 1961 do upokojitve leta 1997, sedaj služi kot muzej. Poleg tega Indijci v domači ladjedelnici v Kochiju vodijo prvi samostojni projekt izgradnje še dveh letalonosilk razreda vikrant. Prva, ki tudi nosi ime razreda, INS Vikrant, je bila splovljena 12. avgusta 2013, vendar zahtevnost projekta, tehnične in finančne težave odmikajo vstop v uporabo indijske mornarice, predviden rok je leto 2018 in bo zamenjava za INS Viraat. Gradnja druge letalonosilke INS Vishal se še ni začela, indijska mornarica naj bi jo dobila okrog leta 2025. Indija si prizadeva s tremi letalonosilkami vzpostaviti tri bojne skupine, ena bi bila stacionirana na zahodni obali, druga na vzhodni obali, tretja pa bi bila v rezervi. Povečanje indijskih mornariških zmogljivosti bo gotovo okrepilo rivalstvo med silami v regiji.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Militaryphotos 

VIDEO in GALERIJA: Indijska letalonosilka INS Vikramaditya

Indijska letalonosilka INS Vikramaditya

Povezani članki