“Nova” ruska pištola striž (strizh) ni prestala državnih testiranj

by Urednik

ZAKLJUČENA RUSKA DRŽAVNA TESTIRANJA RUSKE PIŠTOLE STRIZH / STRIKE ONE

Ruska polavtomatska pištola strizh (oz. strike one) kalibra 9 mm, ki jo je razvilo zasebno podjetje Arsenal Firearms in je bila predlagana kot primarna pištola za ruske vojske, ni prestala testiranj ruskega Centralnega inštituta za precizni inženiring (TSNIITOCHMASH). Novico je sporočil predsednik uprave inštituta Dmitry Semizorov in dejal, da pištola Arsenal strizh ni prestala prve faze testiranja.

“Testiranje pištole strizh se je začelo in končalo. Pištola se je izkazala za neučinkovito, v smislu, da bi jo lahko ponudili našim vojaškim kupcev,” je dejal Semizorov. Ostalih podrobnosti preskusov pištole strizh pa pri Centralnem inštitutu za precizni inženiring niso pojasnili.

Pištolo strizh kalibra 9mm, ki je narejena iz polimerov, so pri podjetju Arsenal Firearms razvili v letu 2012 in jo predstavili tudi ruskim oblastem. Takrat je namestnik ruskega predsednika vlade Dmitrij Rogozin dejal, da orožje prekaša avstrijsko pištolo glock in bo v prihodnjih mesecih v oborožitvi vojakov zamenjala pištolo makarov. Predstavniki proizvajalca so se takrat pohvalili, da so pištolo strizh razvili v rekordnem času – v samo treh mesecih.

Pištola strike one je že v prodaji v Kanadi. V oktobru 2014 je spletna stran Life Line objavila video testiranja pištole, ki so ji dali na splošno pozitivno oceno. V predtavitvi pištole je Life Line tudi izpostavil, da je strike one boljši od glock pri natančnosti in gladkosti streljanja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Streljanje z rusko pištolo strike one

Pištolo smo tudi že podrobneje predstavili v tiskani izdaji revije Obramba, marec 2013, del članka pa si lahko preberete spodaj. 

Nova rusko-italijanska pištola

Na orožnem sejmu IWA 2012 predstavljena nova zanimiva velika bojna pištola „strizh“ (striž, rusko ime za vrsto zelo hitre ptice iz družine hudournikov) oziroma „strike one“ (udar ena) in njena daljnostrelna izvedba strike one LRC (Long Range Conversion), skupen dosežek italijanskih in ruskih konstruktorjev. Nova pištola z velikim številom originalnih rešitev in uporabljenih inovacij je požela veliko zanimanja obiskovalcev sejma, kot tudi strokovnjakov za kratkocevno orožje.

Nova pištola je namenjena predvsem vojski in policiji, uporabna pa je tudi v tekmovalni disciplini IPSC „production“ in kot civilno obrambno orožje. Nova pištola ima plastično ogrodje, vsi njeni kovinski deli pa so izdelani iz visokokakovostnega jekla 42CrMo4, površinsko nitriranega do trdote 75 HRc, kar zagotavlja vzdržljivost 50.000 strelov brez spremembe uporabnosti orožja.

Ruska polavtomatska pištola strizh / strike one

IZVIRNA REŠITEV

Na pištoli takoj opazimo originalno rešitev oblike, ki jo odlikuje skrajno nizka silhueta, z najmanjšo višinsko razdaljo med osjo cevi in zgornjim delom ročaja, ki je v primerjavi z eno najbolj znanih današnjih pištol na svetu, SIG SP 2340, kar za 23 mm manjša. Prednost take oblike se izkaže s pomembnim zmanjšanjem odskoka cevi pri strelu, ker je ročica, preko katere deluje sila odsuna, znatno manjša. Zaradi tega je kontrola orožja močno olajšana.

Na bokih zaklepa so spredaj in zadaj velike in široke zareze, ki pri polnjenju cevi omogočajo hiter in preprost poteg zaklepa nazaj. Nižji, spredaj stopničasto oblikovan zaklep, pomeni tudi manjšo trzajočo maso in posledično možnost hitrejšega naslednjega strela. Na zadnjem gornjem delu ogrodja je daljši nos, katerega namen je, da preprečuje udarec zaklepa v gornji del strelčeve dlani. Tovrstna zaščita strelca se pri novih modelih pištol zahteva vse pogosteje, saj sta točnost in natančnost pištol v veliki meri odvisni od dobre lege v roki. Pri velikih – bojnih – pištolah to danes pomeni globoko lego v dlani.    

Primerjava pogleda strelca pri pištolah SIG SP in strike one

PREDNOSTI IN INOVACIJE

Konstruktorji novega modela so uporabili vrsto naprednih rešitev, ki povečujejo natančnost in preciznost streljanja. Ena od inovacij je izvedba blokiranja cevi, ki je preprosto (lahko ga primerjamo s sistemom pri pištoli bergmann-mars), katerega osnovna značilnost je popolnoma premočrtno gibanje cevi, brez kakega vrtenja ali premikanja po navpični ravnini. Ključni del je blok za blokiranje v obliki črke „Y“, ki je pod zadkom cevi in se giblje dol-gor. Viličasti zgornji del bloka objema hladno kovano cev ob straneh in spodaj, pri čemer stranska kraka v blokirani legi sedeta tudi v navpične izreze na notranjih stenah zaklepa. Skozi kuliso na spodnjem delu bloka poteka prečni čep, ki vodi blok in sočasno omogoča razstavljanje orožja.

Pri strelu se sklop zaklepa in cevi skupaj giblje nazaj, dokler po nekaj milimetrih prečni čep ne povleče bloka navzdol za približno 4 mm in s tem prekine zveze med cevjo in zaklepom. Zaklep nato nadaljuje pot nazaj sam in pri tem izvrže tulec izstreljenega naboja. Poleg tega, da premočrtno gibanje cevi omogoča manjše tolerance in povečuje natančnost, kratek hod in majhna masa gibljivih delov prispevata k hitrejšemu blokiranju in mirnejšemu delovanju zaklepnega mehanizma. S tem je tudi olajšana kontrola orožja, zaradi česar je hitrost streljanja večja – recimo kar dvakrat večja kot pri pištoli glock. Ker cev med svojim kratkim premočrtnim pomikom nazaj ves čas leži v vodilih, je natančnost streljanja v primerjavi z drugimi pištolami sorazmerno večja.

Os cevi je le 12 mm nad gornjim robom ročaja, kar omogoča tudi premočrtno potiskanje naboja iz okvirja v cev, zaradi česar ni nevarnosti za poškodbo vrha krogle ali zastoj, če bi se naboj (tudi z ravnim vrhom krogle) postavil povprek. Zunanji izvlečnik je širok in močen, tesen prileg delov pri odprtini za izmet na zaklepu pa preprečuje vdor umazanije.

V primerjavi z velikostjo zaklepa je širina odprtine za izmet tulcev majhna, kar po trditvi proizvajalca prispeva k trdnosti zaklepa, ki je sicer potencialni vzrok zastojev. ….

Avtor: Stanko Arsič

Povezani članki