Nova uspešna izstrelitev ruske balistične rakete bulava

by Urednik

RAKETA BULAVA ZADELA CILJ NA KAMČATKI

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v petek 28. novembra 2014 iz jedrske podmornice Alexander Nevsky razreda borei testno izstrelili medcelinsko balistično raketo RSM-56 bulava. Tudi tokratna izstrelitev rakete bulava , že tretja v letu 2014, je bila uspešna.

Medcelinsko balistično raketo (SLBM) bulava so iz nove iz jedrske podmornice Alexander Nevsky razreda borei izstrelili sredi Barentsovega morja in je zadela izbrani cilja na vojaškem poligonu Kura na Kamčatki.

Vsekakor je nova uspešna izstrelitev izredno pomembna za Rusijo, potem ko so se več let ubadali s težavami tristopenjske podmorniške rakete RSM-56 bulava, ki lahko nosi do 10 neodvisnih bojnih glav in ima domet 8000 kilometrov (5.000 milj).

Ruska mornarica ima trenutno v svoji floti dve najsodobnejši podmornici razreda borei, Yury Dolgoruky in Aleksandr Nevsky, do leta 2020 pa jih načrtujejo skupno osem. Razred novih ruskih strateških podmornic je poimenovan po grškem bogu mrzlega severnega vetra – Boreas-u.

Prva podmornica razreda borei imenovana Yury Dolgoruky (K-535) se je pridružila Severni floti Ruske mornarice v januarju 2013, druga podmornica Alexander Nevsky (K-550) pa decembra 2013. Tretjo jedrsko balistično podmornico razreda borei, imenovano Vladimir Monomakh (K-551), že preizkušajo na morju in bo operativna v decembru 2014 oz- v začetku leta 2015, medtem ko podmornice Knyaz Vladimir, Knyaz Oleg in Knyaz Suvorov še gradijo v ladjedelnici Sevmash.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Izstrelitev ruske rakete bulava iz potopljene podmornice Alexander Nevsky

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Izstrelitev medcelinske balistične rakete bulava

Snemalna ekipa ruske televizijske hiše RT je iz notranjosti podmornice Yury Dolgoruky (K 535) razreda borei posnela testno izstrelitev medcelinske balistične rakete bulava.

Nov test ruske balistične rakete bulava uspešen

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so iz jedrske podmornice Yury Dolgoruky (K-535) razreda borei uspešno izstrelili medcelinsko balistično raketo bulava.

Povezani članki