Nove puške SCAR in puškomitraljezi minimi mk3 za specialce Slovenske vojske?

by Urednik

OBRAMBNO MINISTRSTVO NAROČILO 40 AVTOMATSKIH PUŠK IN 10 PUŠKOMITRALJEZOV

Ministrstvo za obrambo je že junija 2015 objavilo javni razpis za nakup avtomatskih pušk in puškomitraljezov, oboje v kalibru 7,62×51 mm ter z optičnim merkom. Lani so podpisali pogodbe, dobava pa sledi letos. Glede na naročeno količino, kaliber in tip oborožitve lahko sklepamo, da bo to prejela Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske.

Slovensko obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup 40 kosov avtomatskih pušk 7,62 mm, proizvajalca FN Herstal model SCAR-H CQC v vrednosti okoli 160.000 evrov in 10 kosov puškomitraljezov 7,62 mm FN Herstal minimi Mk3 s pripadajočimi optičnimi merki, priborom in trinožniki v vrednosti okoli 200.000 evrov pri dobavitelju Arex, d. o. o. Ob tem bo Slovenska vojska dobila še 40 kompletov optičnih merkov z montažnim elementom za avtomatsko puško 7,62 x 51 mm Raytheon Elcan specter DR 1.5-6x v vrednosti okoli 114.000 evrov , ki jih bo dobavilo podjetje Bene Commerce, d. o. o..

Slovenska vojska bo tako dobila 40 avtomatskih pušk in 10 puškomitraljezov. Glede na majhno količino sklepamo, da je orožje namenjeno za ESD. V strukturi ESD bojni del predstavlja četa za specialno delovanje, ki jo sestavljajo manjše poveljstvo, štiri bojne skupine in bojna skupina za ognjeno podporo. Bojna skupina šteje 12 pripadnikov, zato bi za pet bojnih skupin potrebovali 60 kosov orožja, kar ustreza naročenim 50 kosom, ob tem predpostavimo, da določeno količino orožja na testiranju v enoti že imajo.

Razloge za nakup tega novega orožja z namerilnimi napravami in nekaj več podrobnosti opisujemo v reviji Obramba, april 2016. O puškah SCAR in sodobnih  puškah belgijskega proizvajalca FN pa smo podrobneje pisali v naši publikaciji Sodobne vojaške puške (kupite jo lahko v spletni knjigarni).

Pripravil: Jure Mikelj, foto: FN Herstal, Elcan

Povezani članki