Novi lovec MiG-35 v serijski proizvodnji od leta 2019

by Urednik

MIG-35 KOT PREHODNO LETALO DO PROIZVODNJE LOVCA 5. GENERACIJE

Na vojaškem forumu Armada 2017 je vodstvo ruske  letalske  korporacije MiG (Mikojan-Gurevič) sporočilo, da bodo s proizvodnjo lovskega letala MiG-35, naslednika letala MiG-29.

“Leta 2019 prehajamo na serijsko proizvodnjo lovecv MiG-35, nadaljujemo s podpisovanjem pogodb, delamo za 29 držav v svetu, v aketrih so že prisotni naši lovci MiG-29,” je povedal prvi mož korporacije RSK MiG Ilija Tarasenko na forumu Vojska 2018 (Armada 2017). Pudaril je še, da je letalo MiG-35 (še4 vedno) v fazi preizkušanj.

Na forumu Armada 2017 je, kot je povedal Tarasenko, imel napovedanih kar nekaj pogovorov o  nakupu tega lovca, za katerega naj bi se po njegovih besedah zanimale številne države – skoraj 30. Gre za povsem novo letalo, ne pa za “predelavo”, zatrjuje Tarasenko. To bo lovec 4.++ generacije, ki za konzorcij RSK MiG pomeni prehodni člen k bojnemu letalu 5. generacije. Razvijati so ga začeli v začetku dvatisočih – razvijajo pa enosedo različico MiG-35S in dvosedega MiG-35D. Prvi polet s predprototipnim letalom MiG-29M2 so opravili že leta 2007, kasnejše prototipe pa so razvijali na osnovi palubne različice MiG-29K.

Projektno fazo so zaključili lani spomladi, prvi plet prototipa pa je bil opravljen 24. novembra 2016 na letališču Inštituta za aeronavtiko Gromov v podmoskovskem mestecu Žukovski (prizorišču bienalnega letalsko-vesoljskega salona MAKLS). Specifičnost testiranega letala je v dejstvu, da so ga kot prvega v tej korporaciji izdelali neposredno po projektu, ne pa s predelavo drugih lovcev, so še navedli v predstavitvenem gradivu RSK MiG.

Pripravil: B. Knific, foto: MiG

Povezani članki